Revista presei internaționale: Atacul asupra orașului natal al lui Volodimir Zelensky. Au fost lovite mai multe clădiri
Procesul de judecată al lui Donald Trump, atacul asupra orașului natal al lui Volodimir Zelensky și exercițiile militare ale NATO în Europa sunt printre cele mai comentate subiecte în publicațiile mari din lume, așa cum aflăm din revista presei internaționale, pregătită de Mariana Colun.
Donald Trump a fost pus sub învinuire pentru încălcarea Legii Spionajului, fiindu-i aduse la cunoștință, într-un tribunal din Miami, toate cele 37 de capete de acuzare. Fostul președinte, care a fost oficial arestat pe durata înfățișării la tribunal, a pledat nevinovat la toate acuzațiile. Acesta a părăsit apoi tribunalul, fără a-i fi aplicate alte restricții. Mai mulți avocați au refuzat să-l reprezinte în instanță pe fostul președinte SUA, scrie Washington Post.
Trump a continuat să atace Administrația Biden pentru intentarea dosarului, pe care el și susținătorii lui îl numesc un act de război, notează Newsweek. Fostul șef de cabinet al lui Trump, Mick Mulvaney, a declarat, citat de publicația americană, că șansele ca Trump să ajungă la închisoare „sunt destul de mari” – o evaluare sumbră împărtășită și de fostul avocat al lui Trump, Timothy Parlatore, și de fostul procuror general William P. Barr.
Editorialiștii BBC au analizat modurile diferite în care republicanii îl apără pe Trump. „Despre Partidul Republican s-ar putea spune că sunt mai multe partide care au același brand politic. Dosarul lui Donald Trump deschis pentru încălcarea Legii Spionajului a făcut ca aceste diviziuni în cadrul formațiunii să fie deosebit de dure”, menționează jurnaliștii.
Atacul cu rachete asupra orașului natal al președintelui ucrainean s-a aflat în centrul atenției presei internaționale. Atacuri aeriene ruse au lovit mai multe clădiri din orașul Kryvyi Rih, în centrul Ucrainei, provocând cel puțin unsprezece morți și zeci de răniți, au declarat autoritățile locale, citate de France 24. „Devastarea din Kryvyi Rih, orașul natal al președintelui Volodymyr Zelensky, vine în timp ce forțele ucrainene se află în stadiile incipiente ale unei contraofensive, la mai bine de 15 luni după invadarea Rusiei”, observă jurnaliștii.
În context, BBC publică o analiză în care explică de ce are nevoie Kievul pentru ca ofensiva să reușească. „Dacă Ucraina reușește să împartă în două așa-numitul „culoar terestru” care leagă Rusia de Crimeea anexată ilegal și să mențină terenul pe care îl eliberează, atunci ofensiva ei va fi în mare măsură reușită”, titrează comentatorii BBC.
Tot pe evenimentele din Ucraina se concentrează și reporterii DW, care menționează că numărul de decese în regiunea Herson, ca urmare a distrugerii barajului Kahovka, a crescut la 17, 12 decese fiind confirmate în orașul Golaya Pristan și 5 în orașul Alyoshki. The New York Times a publicat un comentariu despre exercițiile NATO, cele mai mari exerciții aeriene militare din Europa de la sfârșitul Războiului Rece, care au început în debutul săptămânii.
Presa din România scrie despre rotativa guvernamentală. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a fost nominalizat să formeze un nou guvern, în timp ce Nicolae Ciucă a fost ales președinte al Senatului și devine al doilea om în stat. Lista Guvernului Ciolacu, fără UDMR, notează PressOne. G4media publică un portret al lui Marcel Ciolacu, pe care îl numește „Lider din Buzău apărut fulgerător la centru fără nici o mare victorie în alegeri”. Jurnaliștii scriu despre legăturile acestuia cu firmele care direcționează bani la presă, vânătoarea cu Omar Hayssam și lupta cu penalii din partid.
Pe final, ne distanțăm de cotidianul politic și ne apropiem de muzică. Paul McCartney a anunțat că „ultima” melodie a formației Beatles va fi lansată anul acesta. Inteligența artificială a reușit să extragă vocea lui John Lennon, decedat în 1980, dintr-o înregistrare veche, a declarat Paul McCartney într-un interviu pentru BBC.