Social

Revista presei internaționale: Procesul împotriva lui Trump; Funeraliile lui Silvio Berlusconi

Cele mai mari cotidiene ale lumii s-au concentrat pe procesul lui Trump, dreptul la avort și funeraliile lui Silvio Berlusconi, așa cum vom afla din revista presei internaționale, pregătită de Mariana Colun.

Presa internațională continuă să fie cu ochii pe procesul fostului președinte american, Donald Trump. „Acuzațiile nu îl împiedică pe Trump să candideze la președinție. În prezent, acesta stăpânește un electorat republican din ce în ce mai aglomerat. Procesul ar putea dura câteva luni. În timp ce Curtea ar putea încerca să pună punct pe dosar cât mai repede posibil, Trump ar putea încerca să amâne procesul până după alegerile din SUA din noiembrie anul viitor, pentru a câștiga dividende politice”, notează The New York Times. El Pais pune accent pe amenințările de răzbunare împotriva lui Joe Biden, enunțate de Trump: „Dacă voi câștiga următoarele alegeri, voi numi un procuror special care să-l urmărească”, a amenințat Trump, citat de publicația spaniolă.

Apărătorii fostului președinte american vor căuta probabil două categorii de probe, dovezi care îl disculpă pe Trump și dovezi care îi incriminează pe martorii guvernamentali, a presupus președintele unui reputat birou de avocați, într-un comentariu pentru Newsweek. Arestarea lui Donald Trump, care s-a înfățișat ca victimă a unui sistem politizat, este urâtă, dar arată democrația în acțiune, titrează The Guardian. Niciun scandal sau condamnare judecătorească nu va afecta raitingul fostului președinte al Statelor Unite, observă editorialiștii Le Monde. „Misterul lui Trump constă în popularitatea de nezdruncinat care, în cadrul electoratului republican, îl protejează de orice”, titrează cotidianul francez.

Le Figaro face portretul lui Jack Smith, procurorul incoruptibil și nemilos care reprezintă partea acuzării în procesul lui Trump. „Este auster, eficient și implacabil. Concepția sa idealizată despre justiție va trebui să înfrunte dimensiunea politică a cazului”, menționează jurnaliștii francezi.

Un alt subiect de predilecție al presei europene este dreptul la avort în condiții decente, după ce mii de polonezi au ieșit în stradă pentru a-și revendica acest drept.

Mulțimi uriașe de protestatari au mărșăluit pe străzile din Varșovia, miercuri seară, cerând legalizarea avortului, după decesul unei gravide într-un spital în luna mai. Ombudsmanul polonez pentru drepturile pacienților a declarat, citat de Reuters, că spitalul ar fi trebuit să-i spună că viața i-ar putea fi salvată printr-un avort. Legile anti-avort din Polonia sunt printre cele mai dure din Europa și au provocat proteste în masă în ultimii ani, menționează The Guardian. Editorialiștii de la publicația britanică militează și pentru schimbarea unor legi învechite care trimit după gratii femeile din Regatul Unit care au recurs la avort la termene târzii ale sarcinii.

Presa din Germania s-a concentrat pe o premieră în materie de securitate. DW analizează Prima Strategie de Securitate Națională din istoria Germaniei. Documentul este răspunsul Berlinului la războiul rusesc din Ucraina. „Teza centrală a strategiei este „securitatea integrată”, măsuri de eliminare a diverselor amenințări – de la război la atacuri cibernetice, spionaj, aprovizionarea cu energie, medicamente, migrație ilegală sau protecție împotriva efectelor încălzirii globale”, observă jurnaliștii germani.

BBC a publicat un reportaj de la funeraliile lui Silvio Berlusconi. „Steaguri, lacrimi și aplauze, într-o ceremonie la care au participat 2.000 de oameni - rude, prieteni, aliați și rivali din politică și afaceri”, menționează jurnaliștii.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult