Politic

Ședința Parlamentului din 15 iunie 2023. Ce decizii au votat aleșii poporului

Republica Moldova va beneficia de asistență nerambursabilă în valoare de 40 de milioane de euro, din partea Comisiei Europene, în scopul consolidării rezilienței statului și a societății. Acordul a fost ratificat de Parlament. În același timp, astăzi parlamentarii au votat și desemnarea a 6 membri în Comisia privind evaluarea externă a integrității etice și financiare a judecătorilor Curții Supreme de Justiție.

Deputații au ținut un moment de reculegere în memoria victimelor deportărilor staliniste

Ședința Parlamentului a început cu un minut de reculegere în memoria victimelor deportărilor staliniste. Șeful Legislativului Igor Grosu a vorbit despre primul val de deportări, de la care s-au împlinit 82 de ani, calificându-l drept o tragedie națională. Totodată, oficialul a îndemnat cetățenii să vorbească despre pace și să susțină Ucraina.

Parlamentul i-a desemnat pe membrii Comisiei de evaluare a integrității judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție

Parlamentul a votat astăzi desemnarea a 6 membri în Comisia privind evaluarea externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție.

Trei evaluatori sunt înaintați de Comisia juridică, numiri și imunități, la propunerea partenerilor de dezvoltare, iar alți trei au fost desemnați de fracțiunile parlamentare, a explicat președinta Comisiei, Olesea Stamate.

Potrivit procedurii, fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate” a propus plenului Parlamentului două candidaturi: Iurie Gațcan și Andrei Bivol.

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a înaintat candidatura lui Lilian Enciu.

Din partea partenerilor de dezvoltare au fost selectați, în bază de concurs, candidații: Lavly Perling, Maria Giuliana Civinini și Scott Bales.

Parlamentul a ratificat Acordul de finanțare privind Programul „Uniunea Europeană pentru reziliență și guvernare”

Documentul prevede oferirea unei asistențe nerambursabile, în valoare de 40 de milioane de euro, până în 2026, din partea Comisiei Europene pentru consolidarea rezilienței statului și a societății, redresarea socio-economică, menținerea stabilității și păcii.

Parlamentul a mai votat în prima lectură ratificarea Acordului privind participarea Republicii Moldova la programul Uniunii Europene „Mecanismul pentru interconectarea Europei”

Acest mecanism financiar al UE va facilita dezvoltarea proiectelor de interes comun pentru infrastructura transporturilor, în condiții de siguranță și securitate, precum și implementarea unor rețele digitale de mare capacitate.

În același timp, Republica Moldova va fi obligată să contribuie financiar la dezvoltarea proiectelor conexe, a explicat în plenul Parlamentului secretarul de stat de la Ministerul Infrastructurii, Ghenadie Marian.

„Autoritățile și companiile moldovenești vor putea participa la apeluri de proiecte din toamna acestui an, în valoare de 2,5 miliarde de euro. Totodată participarea Republicii Moldova la programul pentru interconectarea Europei este condiționată de contribuția financiară. Pe parcursul acestui an Republica Moldova a fost exonerată de la achitarea contribuției, aceasta urmând a fi eșalonată pentru următorii ani”, a precizat funcționarul.

Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană, privind participarea Republicii Moldova la programul Uniunii „Mecanismul pentru interconectarea Europei” a fost semnat la Chișinău, la 9 mai 2023.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult