Directorul adjunct al AAC: Prețurile pentru biletele de avion s-ar putea majora
Zborurile a aproximativ 30 de mii de călători ai companiei Air Moldova au fost anulate în perioada 20 aprilie - 31 mai, declarația a fost făcută de către directorul adjunct al Autorității Aeronautice Civile (AAC), Victor Neaga. Potrivit acestuia, în perioada de vară prețurile pentru biletele de avion s-ar putea majora. Totodată, Guvernul își propune să atragă cât mai mulți operatori de servicii aeriene în țara noastră, iar prețurile la biletele de avion se stabilesc în baza principiului concurenței libere.
Perturbarea activității Aeroportului Internațional Chișinău este temporară, fiind cauzată de retragerea companiei aeriene maghiare Wizz Air și de dificultățile financiare cu care se confruntă operatorul național, a declarat directorul adjunct al Autorității Aeronautice Civile, Victor Neaga.
Potrivit acestuia, situația nu va fi de lungă durată pentru că țara noastră este atractivă pentru operatorii străini. Victor Neaga a mai subliniat că zborurile a aproximativ 30 de mii de călători ai companiei Air Moldova au fost anulate în perioada 20 aprilie - 31 mai.
„În această perioadă au fost anulate doar acele zboruri operate de compania aeriană Air Moldova. În perioada 20-24 aprilie erau în jur de 7000 de persoane. Dacă luăm în considerare și perioada lunii mai sunt aproximativ 20-30 de mii de pasageri care au fost afectați. Suntem acum în sezonul de vară și este posibil ca până în luna septembrie prețurile pentru biletele de avion ar putea fi mai ridicate decât pe parcursul anului”, a declarat Victor Neaga.
Reprezentanții Guvernului discută în prezent cu diferiți operatori străini pentru ca cetățenii să poată călători în țările europene direct de la Chișinău, la prețuri reduse, a menționat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija. Potrivit oficialei, prețurile la biletele de avion se stabilesc în baza concurenței libere.
„Discutăm cu operatorii de servicii aeriene, inclusiv cu Wizz Air, suntem aproape pe ultima sută de metri de a lua o decizie definitivă. Celor de la Wizz Air, noi le-am prezentat date care demonstrează că spațiul nostru aerian este sigur, așteptăm un răspuns din partea lor. Discutăm și cu Ryanair o companie aeriană irlandeză. Republica Moldova, nu este o autoritate care stabilește tarife la astfel de servicii, taxele se stabilesc în baza principiului concurența liberă. Nici, Guvernul, Ministerul sau Autoritatea Aeronautică Civilă nu aprobă tarife pentru biletele de avion”, a declarat Lilia Dabija.
Compania aeriană Air Moldova a anulat toate zborurile planificate în Italia și Georgia din perioada 21-25 aprilie, din cauza deficitului de resurse financiare. Zboruri au fost sistate și în intervalul de timp 2-15 mai. Potrivit companiei, pasagerii ai căror zboruri au fost anulate, au primit o notificare despre anulare în poșta electronică. Tot atunci, Air Moldova a mai subliniat că pasagerii pot solicita rambursarea integrală a costului biletului.
Compania Wizz Air și-a suspendat toate zborurile de pe Aeroportul Internațional Chișinău începând cu data de 14 martie, invocând motive de securitate ale spațiului aerian din regiune. Din cauza reducerii numărului de curse și destinații, mulți moldoveni preferă să ia avionul de pe Aeroportul Internațional Iași.
Luni, directorul Aeroportului Internațional Iași, Romeo Vatră, a declarat pentru Radio Moldova că 33 la sută din pasageri sunt din Republica Moldova, adică aproximativ 210 mii de persoane. Potrivit acestuia, principalele destinații ale moldovenilor sunt Franța, Germania, Italia și Spania.