Economic

Vladimir Bolea: Republica Moldova ar putea exporta produse agricole în China

Exporturile de mărfuri din Republica Moldova au scăzut cu aproximativ 5 la sută în primele patru luni ale acestui an, față de aceeași perioada din 2022. Acestea au însumat aproximativ 1,4 miliarde de dolari, arată datele Biroului Național de Statistică. Cea mai mare pondere a produselor moldovenești îi revine pieței din Uniunea Europeană. Între timp, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, declară că diversificarea destinațiilor de export este un obiectiv al actualei guvernări, iar China ar fi un partener cu potențial. Astfel, piața chineză este deschisă pentru importul de miez de nucă, cereale și fructe din Republica Moldova au anunțat reprezentanții ministerului.

În perioada ianuarie-aprilie, datele statistice relevă faptul că exporturile de mărfuri autohtone au scăzut cu peste 18 la sută, în timp ce reexporturile de mărfuri străine s-au cifrat la 446 milioane de dolari sau cu 45% mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Majoritatea exporturilor - peste 80 la sută - sunt efectuate pe cale rutieră, iar aproximativ 15% - pe cea maritimă. Peste 60 la sută din exporturile moldovenești au avut ca destinație piața Uniunii Europene și au constituit 861 de milioane de dolari.

În același timp, mărfurile expediate în țările CSI au o cotă de aproximativ 25% din total și au constituit o valoare de 346 de milioane de dolari, dublă față de aceeași perioadă a anului trecut, datorită creșterii exporturilor de mărfuri către Ucraina.

Potrivit Biroului Național de Statistică, România rămâne principala destinație a exporturilor moldovenești, cu o cotă de 33 la sută din total. Urmează Ucraina, Italia, Germania și Federația Rusă.

În anul 2022, Republica Moldova a importat din China mărfuri în valoare de 780 de milioane de dolari și a exportat în această țară puțin peste 14 milioane, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, la emisiunea „În Context” de la televiziunea națională. Vicepremierul a precizat că săptămâna trecută a semnat în China un memorandum de colaborare în domeniul vitivinicol. Piața chineză se deschide, de asemenea, și pentru miezul de nucă, cerealele și fructele moldovenești, dar și pentru sectorul zootehnic, a mai precizat oficialul.

„Memorandumul presupune 5 direcții în care vor fi dezvoltate relațiile economice moldo-chineze, noi vorbim evident despre exporturile de vin, pentru că China este o piață cu un potențial foarte mare. După care, unul dintre scopuri a fost promovarea exporturilor de cereale, pentru diversificarea pieței este un obiectiv al Guvernului nostru, și am primit o deschidere din partea chineză, pentru că ei sunt o țară importatoare de cereale. Și noi acum ne ocupăm de reconstituirea unei rețele mai lungi a lanțului valoric, vorbim despre zootehnie”, а declarat Vladimir Bolea.

În ianuarie - aprilie 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, s-au majorat exporturile de petrol și produse petroliere de 3 ori, datorită reexporturilor în Ucraina. În același timp, a crescut exportul de băuturi, mașini și aparate electrice. În schimb, s-au redus exporturile de semințe și fructe oleaginoase cu aproximativ 66 la sută, dar și de cereale și preparate pe bază de cereale, cu 42%.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult