Politic

Italia va susține inițierea în acest an a procesului de negocieri pentru aderarea Republicii Moldova la UE

Italia va susține inițierea în acest an a procesului de negocieri pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, a declarat în exclusivitate pentru Radio Moldova, vicepreședintele Comisiei Afaceri Externe și Apărare a Senatului Republicii Italiene, Roberto Menia, prezent la un eveniment organizat de Institutul Republican Internațional. Potrivit oficialului, despre parcursul european al țării noastre a discutat ieri și la întrevederea delegației italiene cu cu cea a Legislativului de la Chișinău, în frunte cu președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Republica Moldova mizează pe sprijinul Romei în procesul de inițiere a negocierilor cu Uniunea Europeană până la sfârșitul anului, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

La rândul său, vicepreședintele Comisiei Afaceri Externe și Apărare a Senatului Republicii Italiene, Roberto Menia, a declarat pentru Radio Moldova, că Italia va susține pe deplin acest obiectiv, dar că rezultatul final depinde de pașii pe care îi va face Republica Moldova.

„Evident, aderarea europeană a Republicii Moldova a fost subiectul discutat ieri cu reprezentanții Parlamentului. Este nevoie de o anumită perioadă de timp în care procesul de negocieri ar putea avea loc și depinde de mai mulți factori. Se preconizează ca, până în decembrie 2023, să înceapă negocierile de preaderare la Uniunea Europeană, totul depinde de Republica Moldova. Partea italiană susține parcursul european al Republicii Moldova, care se desfășoară în mai multe etape. Noi am sprijinit această țară și înainte ca ea să devină candidată la UE”, a menționat reprezentantul Senatului Italian, Roberto Menia.

Amintim că, anterior, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a declarat la emisiunea „360 de grade“ de la Radio Moldova, că este greu de anticipat dacă Uniunea Europeană va iniția negocierile de aderare cu Republica Moldova în acest an.

Potrivit oficialului, primul test va avea loc în luna octombrie, atunci când Comisia Europeană va realiza un raport asupra progresului înregistrat de țara noastră în implementarea reformelor. Decizia finală va fi luată de Consiliul European în decembrie 2023.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult