Curtea Constituțională continuă examinarea sesizării Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului „Șor”
Curtea Constituțională continuă examinarea sesizării Guvernului în privința verificării constituționalității Partidului „Șor”. Președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca, a anunțat că la ședința de luni fi audiate replicile părților și vor avea loc deliberările înainte de a fi anunțată hotărârea.
Executivul a cerut în noiembrie 2022 verificarea constituționalității Partidului „Șor”, pe care îl acuza că a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și a pus în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova, fiind finanțat din exterior și sprijinit de către serviciile secrete rusești.
La scurt timp, Curtea Constituțională a solicitat opinia Comisiei de la Veneția în acest caz. Comisia a emis un aviz prin care a atenționat autoritățile că declararea neconstituționalității unui partid politic ar putea constitui o imixtiune în dreptul la libertatea de asociere, prin urmare, o decizie în acest sens ar trebui să fie legală, legitimă și proporțională.
Examinarea sesizării a început pe 10 mai, iar timp de șase zile de audieri părțile și-au prezentat argumentele. Avocații Partidului „Șor” au cerut recuzarea președintelui Curții Constituționale, dar și audierea a zeci de martori, printre care primele persoane în stat, membri ai Guvernului și deputați. Majoritatea solicitărilor au fost respinse ca fiind neargumentate.
Pe 17 mai, după ce părțile și-au adresat întrebări și au prezentat probe din dosar, audierile au fost întrerupte pentru a da timp părților să pregătească pledoariile finale în fața magistraților Curții Constituționale.
Acestea au fost prezentate pe 14 iunie. În discursul său de aproape trei ore, avocatul Guvernului, Eduard Digore, a justificat sesizarea Cabinetului de Miniștri privind verificarea constituționalității Partidului „Șor” prin faptul că liderii formațiunii ar fi fraudat bani publici, ar fi organizat proteste contra bani, ar fi finanțat ilegal activitățile partidului, ar fi folosit finanțărilor din străinătate.
Curtea Constituțională examinează în exclusivitate chestiuni de drept și nu poate da aprecieri probelor administrate în cadrul unei cauze penale, aflate la etapa de urmărire penală, a menționat în pledoaria sa apărătorul Partidului „Șor”, Aureliu Colenco.
În proces au participat deputata Partidului „Șor”, rămasă recent fără imunitate, Marina Tauber, care se află în arest la domiciliu, dar și deputatul Denis Ulanov.
În această perioadă, în fața Curții Constituționale membrii și susținătorii Partidului „Șor” au protestat împotriva examinării demersului.
Președintele Curții Constituționale a anunțat că luni vor fi audiate replicile părților, iar ulterior judecătorii Curții se vor retrage în deliberări, după care urmează să fie pronunțată hotărârea.
Indiferent de decizia finală în privința Partidului politic „Șor”, Curtea Constituțională va emite anumite constatări valoroase, care vor disciplina pe viitor exponenții partidelor politice în luarea deciziilor conform legii, a declarat la Radio Moldova ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Potrivit ministrei, acest caz este o premieră pentru Republica Moldova