Social

Calendarul zilei // Președintele Abraham Lincoln a adoptat un proiect de lege pentru abolirea sclaviei în Statele Unite

Radio Moldova vă prezintă calendarul zilei - cele mai importante evenimente din istorie, politică și cultură, pe care le consemnăm astăzi, 19 iunie

unitischimbam.ro
Sursa: unitischimbam.ro

240 îh: Omul de știință grec Eratosthenes a fost primul din lume care a calculat raza Pământului.

1862: Președintele Abraham Lincoln a adoptat un proiect de lege pentru abolirea sclaviei în Statele Unite. Declarația de emancipare a fost emisă sub forma unei măsuri de conflict în timpul Războiului Civil American pentru toate acele zone unde se desfășurau lupte sau chiar pentru acele instituții aflate în subordinea guvernului ale Statelor Unite. Ordinul executiv fusese emis pe fondul mai multor avertismente emise în acest sens în vara anului 1862, în baza celei de-a doua legi a Confiscării, prin care mulți susținători ai Confederației din Sud au avut posibilitatea de a se preda sau le-au fost confiscate terenurile și persoanele aflate în sclavie. Acest ordin executiv al președintelui Abraham Lincoln a schimbat statusul federal legal pentru circa 3 milioane de persoane din zece state aflate în Sud, cât și din alte zone. Momentul ales de președintele american pentru emiterea acestui document a venit imediat după victoria de la Antietam, din 22 septembrie 1862, decisivă pentru cursul războiului, și care i-a alimentat lui Abraham Lincoln încrederea în necesitatea schimbării obiectivelor războiului, scrie site-ul www.biography.com. Proclamația de emancipare, emisă la 22 septembrie 1862, și intrată în vigoare la 1 ianuarie 1863, îi declara liberi pe sclavii din 10 state neaflate sub controlul Uniunii, cu excepții privind zonele aflate deja sub controlul Uniunii în două state. La 19 noiembrie 1863, Lincoln a susținut ceea ce avea să devină faimosul său discurs - Discursul de la Gettysburg. Abraham Lincoln s-a adresat unei mulțimi formate din 15.000 de oameni. Prin impactul său extraordinar privind respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, Proclamația de Emancipare constituie unul dintre cele mai importante documente pentru istoria democrației americane, conform site-ului www.whitehouse.gov.

1899: S-a născut criticul și istoricul literar George Călinescu

1930: Canadianul Robin Beardmore a efectuat primul zbor cu planorul peste Canalul Mânecii.

1953: Soții Julius și Ethel Rosenberg au fost executați, în SUA, sub acuzația ca au livrat Uniunii Sovietice secretul bombei atomice. Fratele lui Ethel, David Greenglass, a fost cel care a făcut declarații împotriva celor doi, susținând că au transmis informații top secrete legate de bomba atomică unor spioni ruși. Greenglass s-a declarat el însuși vinovat de a fi furnizat secrete sovieticilor printr-un intermediar, după ce a lucrat ca mecanic în Los Alamos, New Mexico, în laboratorul secret unde se testa bomba atomică. David Greenglass a ispășit, pentru acțiunile sale, o pedeapsă de 10 ani în închisoare. La 17 Iunie 1950, Julius Rosenberg a fost arestat, iar soția sa a avut, după două luni, aceeași soartă. Aceștia au protestat vehement împotriva arestării și și-au susținut nevinovăția. Timp de doi ani, soții și-au așteptat execuția în închisoarea Sing Sing, devenind subiectul unei dezbateri internaționale. Condamnați în 1951, aceștia au fost ultimii americani executați pentru spionaj. În 1993, cei doi au fost achitați, în urma procesului de revizuire deschis de cei doi copii ai soților Rosenberg.

1956: Marilyn Monroe se căsătorește cu scriitorul Arthur Miller.

1961: Kuwaitul își declară independența față de Marea Britanie.

2012: A decedat poetul, Anatolie Ciocanu.

Sărbători:

Ziua Internațională a Plimbărilor se sărbătorește în fiecare an pe 19 iunie. Se crede că această zi a luat naștere în anul 1979 datorită publicistului american, W. T. Rabe. Potrivit specialiștilor, mersul reduce cantitatea de grăsime din corp și scade tensiunea arterială. Un studiu realizat în 2012 la Universitatea Harvard a demonstrat că mergând între o oră și trei ore pe săptămână, riscul dezvoltării cancerului uterin este redus cu 19%. De asemenea, mersul pe jos scade riscul de accident vascular, ține sub control diabetul și îmbunătățește memoria. Specialiștii recomandă să mergem 6000 de pași pe zi, pentru a ne îmbunătăți sănătatea și 10.000 de pași pe zi pentru a slăbi. Pentru că circumferința Pământului are peste 40.200 de kilometri, iar o persoană merge cu o viteză medie de 5 km pe oră, ar dura circa 350 de zile, asau aproximativ un an, pentru a face înconjurul lumii, dacă ar merge non-stop. Cea mai lungă plimbare în jurul lumii a fost realizată de Jean Beliveau. El a mers 75.000 de kilometri, în 64 de țări, timp de 11 ani.

Ziua Mondială a Fotbalului pentru copii

ZIua Mondială a Motociclistului (a treia zi de luni din iunie)

Ziua Internațională împotriva violenței sexuale în conflicte

Ziua Emancipării în SUA

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult