Politic

Partidul „Șor” a fost declarat neconstituțional

Magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional Partidul „Șor”. Înalta Curte a dat curs cererii Guvernului de a interzice activitatea formațiunii conduse de Ilan Șor. Decizia a fost anunțată de președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca, după mai mult de trei ore de deliberări. Potrivit acestei hotărâri, deputații „Șor” din Parlament își vor exercita funcția până la sfârșitul mandatului ca deputați independenți. În timpul pronunțării hotărârii, simpatizanții Partidului „Șor” protestau în fața sediului Curții Constituționale.

„Se declară neconstituțional Partidul politic „Șor”, înregistrat în Registrul de Stat al presoanelor juridice cu numărul 21, IDNO 1016620006611, cu sediul în strada Vasile Lupu 36, biroul 326, municipiul Orhei. De la data pronunțării prezentei Hotărâri, Partidul politic „Șor” se consideră dizolvat. Niciun act al organelor acestui partid, adoptat după pronunțarea prezentei hotărâri, nu are valoare juridică”, a declarat Nicolae Roșca, președintele Curții Constituționale care a dat citirii Hotărârea Înaltei Curți.

În cele zece puncte ale Hotărârii Curții Constituționale este prevăzut că atât parlamentarii cât și aleșii locali din partea Partidului „Șor”, de la data pronunțării acestei dispoziții, își pot continua activitatea în calitate de deputați sau aleși locali independenți până la sfârșitul mandatului, fără dreptul de a se afilia politic.

Curtea Constituțională a declarat nule listele candidaților supleanți din partea Partidului politic „Șor”, ceea ce ar însemna că în cazul vacanței funcției de deputat sau ales local din partea acestui partid, funcțiile vor rămâne neocupate până la încheierea legislaturii.

Ministerul Justiției va desemna de îndată o Comisie de lichidare a Partidului Șor, care va întreprinde toate măsurile necesare pentru lichidarea și radierea acestui partid din Registrul de Stat al persoanelor juridice.

„Noi nu avem încă decizia motivată ca să vedem toate aspectele care le-a luat în considerație Curtea Constituțională, dar din dispozitivul pronunțat a devenit clar că Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului privind sesizarea constituționalității acestui partid, l-a declarat neconstituțional ceea ce se prezumă că a constatat existența anumitor temeiuri legale ce justifică acest fapt, reieșind și din multitudinea de probe care au fost prezentate cu privire multitudinea de încălcări comise contrare statului de drept. Urmează să analizăm decizia motivată și să analizăm care vor fi pașii următori”, a declarat pentru Radio Moldova, ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru.

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Decizia intră în vigoare la data adoptării și se publică în „Monitorul oficial” al Republicii Moldova.

Decizia a fost luată în conformitate cu punctul patru al articolului 41 din Constituția Republicii Moldova care prevede că „partidele și alte organizații socio-politice ale căror scopuri sau activități sunt îndreptate împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituționale”.

Imediat după pronunțarea deciziei Curții Constituționale, vicepreședinta Partidului „Șor” Marina Tauber, acuzată în dosarul finanțării formațiunii din partea unui grup criminal organizat, a declarat că partidul își va continua activitatea, în pofida deciziei Curții.

„O decizie fără precedent, o decizie rușinoasă. (...) A fost deschis un precedent periculos și eu sunt sigură că vor fi foarte multe partide care o să fie închise din ziua de astăzi. Pentru asta ce trebuie să faci? Trebuie să ai altă părere decât Maia Sandu și PAS-ul”, a declarat Marina Tauber.

Amintim că Executivul a solicitat, în noiembrie 2022, verificarea constituționalității Partidului „Șor”, pe care îl acuză că a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și a pus în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova, fiind finanțat din exterior și sprijinit de către serviciile secrete rusești. La scurt timp, Curtea Constituțională a solicitat opinia Comisiei de la Veneția pe acest caz. Aceasta a emis un aviz prin care a atenționat autoritățile că declararea neconstituționalității unui partid politic ar putea constitui o imixtiune în dreptul la libertatea de asociere, prin urmare, o decizie în acest sens ar trebui să fie legală, legitimă și proporțională.

Curtea Constituțională a început audierile pe acest caz la 17 mai.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a declarat săptămâna trecută la Radio Moldova că, indiferent de decizia finală a Curții Constituționale în privința Partidului politic Șor, Înalta Curte va emite însă anumite constatări valoroase, care vor disciplina pe viitor exponenții partidelor politice în luarea deciziilor conform legii.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult