Social

Doctorul familiei// Celule stem: ce sunt, ce rol au

Celulele stem sunt acele structuri din organism care dau naștere la alte linii celulare. Ele sunt responsabile de formarea țesuturilor, organelor sau a substanțelor necesare dezvoltării corpului. Mai nou, oamenii de știință au folosit celule stem pentru a crea structurile, care nu au putut să se dezvolte într-un făt. Cu mai multe informații uremază Pavel Cepraga.

Cercetătorii de la Institutul Gurdon din cadrul Universității din Cambridge au dezvoltat modele de embrioni din celule stem. Embrionul reprezintă predecesorul tuturor structurilor care vor forma copilul în viitor, iar potrivit savanților implicați în studiu, s-a reușit crearea artificală de embrioni ce prezintă bătăi ale inimii și urme de sânge. Structura sintetică, creată din celule stem umane fără a fi nevoie de celule sexuale masculine sau feminine, a început să formeze independent unele dintre structurile care ar apărea de obicei în a treia și a patra săptămână de sarcină.

Aspectele etice ale studiului încă sunt discutate potrivit The Guardian, iar dr Jitesh Neupane menționează că de fapt „aceștia nu sunt nici embrioni și nici nu încercăm să facem embrioni”.

Aceste entități crescute în laborator ar putea oferi informații cruciale asupra unei perioade de dezvoltare timpurie, pentru a ajuta la înțelegerea impactului tulburărilor genetice și a cauzelor avortului spontan recurent. Ele ar putea fi, de asemenea, folosite pentru a verifica efectul medicamentelor asupra embrionilor și pentru a studia legătura dintre diabetul asociat cu sarcina și defectele cardiace la bebeluși.

În cele din urmă, embrionii artificiali ar putea fi utilizați ca potențiale surse de donare a țesuturilor.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult