Social

Revista presei internaționale: Evenimentele de pe frontul ucrainean

Mizele vizitei în China a secretarului de stat al SUA și evenimentele de pe frontul ucrainean sunt printre subiectele de predilecție ale celor mai mari publicații din lume. Detalii, în revista presei internaționale, pregătită de Mariana Colun.

Presa internațională reflectă mizele vizitei secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, în China, într-o perioadă de tensiuni tot mai pronunțate între Washington și Beijing. BBC notează, citând un comunicat al Departamentului de Stat al SUA, că Antony Blinken a purtat discuții „sincere” cu omologul său chinez. Călătoria secretarului de stat al SUA este prima vizită în China a unui diplomat american de top în ultimii cinci ani.

„Având în vedere neîncrederea profundă în relațiile bilaterale, vizita a decurs mai bine decât mă așteptam”, apreciază Bonnie Glaser, directorul general al Programului Indo-Pacific al German Marshall Fund, într-un comentariu pentru Newsweek. Presa internațională continuă să fie cu ochii pe evenimentele din Ucraina. Kievul poartă un război secret în spatele primelor linii, titrează cotidianul german BILD. Jurnaliștii au intrat în posesia unui document intern al Ministerului German al Apărării care varsă lumină peste contraofensiva ucraineană și arată unde anume trupele rusești sunt sub presiune masivă.

Ucrainenii au recucerit opt localități, dar contraofensiva ar putea fi întreruptă temporar. Armata rusă a început să mute trupe pe frontul de est, spre Bahmut și Zaporojie, anticipând un atac în acea zonă. Rușii au declanșat și propria lor ofensivă în est, relatează Euronews.

Uniunea Europeană este pregătită să ofere Ucrainei un pachet de asistență financiară în valoare de 50 de miliarde de euro, transmite Bloomberg, citând surse anonime familiare cu aceste planuri.

Editorialiștii The Guardian analizează de ce a fost nevoie de un război criminal împotriva Ucrainei pentru ca Germania să recunoască amenințările din partea Rusiei. „Brutalitatea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, nerespectarea flagrantă de către Putin a dreptului internațional și amenințările sale explicite la adresa Occidentului au obligat elitele politice și intelectuale ale Germaniei să reconsidere ipotezele despre lecțiile pentru Germania din cel de-al Doilea Război Mondial și din Războiul Rece.

Semnificația acestei schimbări nu trebuie subestimată și nici nu trebuie să ne mire că încă este șubredă și contestată, titrează publicația britanică.

Ne îndepărtăm de cotidianul politic, îndreptându-ne atenția la economie. The New York Times publică o analiză despre perspectivele economiei globale, influențate de pandemia de Covid-19, războiul din Ucraina, inflație și tensiunile între SUA și China. „Aproape toate forțele economice care au alimentat progresul și prosperitatea în ultimele trei decenii se estompează”, avertizează experți de la Banca Mondială, citați de NYT.

Presa din România reflectă scoaterea în afara legii a Partidului Șor la Chișinău. G4media menționează despre amenințările la adresa Maiei Sandu lansate de Ilan Șor și Marina Tauber.

PressOne publică o analiză în care arată dedesubturile tragediilor de pe Mediterană, care deja devin ceva obișnuit din cauza unor politici cu gir birocratic european. „Naufragiul din Grecia nu e o tragedie întâmplătoare. Este o consecință directă a politicilor Uniunii Europene”, observă jurnaliștii.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult