Social

Protestul agricultorilor // Dorin Recean: „Guvernul înțelege dificultățile din sectorul agricol și caută soluții”

„Guvernul înțelege dificultățile din sectorul agricol și caută soluții, inclusiv la partenerii europeni, pentru a fi alături de agricultori”, a declarat premierul Dorin Recean, care a ieșit în fața agricultorilor la protestul de astăzi din Piața Marii Adunări Naționale. Fermierii se plâng că sunt nevoiți să-și vândă producția agricolă la prețuri mai mici decât în anii precedenți. Aceștia cer subvenții mai mari de la stat și interzicerea importului de cereale din Ucraina.

Facebook/ Dorin Recean
Sursa: Facebook/ Dorin Recean

UPDATE 17:35: „Am discutat în PMAN cu Asociația „Forța Fermierilor”. Ceea ce cere asociația acum de la Guvern costă bugetul țării 700 de milioane de lei și Guvernul nu are asemenea resurse acum”, a menționat Dorin Recean.

În același timp, potrivit premierului, Guvernul ajută agricultorii cu măsuri concrete, inclusiv ținând cont de solicitările acestora:

„Am încredere că vom trece împreună prin această perioadă grea pentru sectorul agricol și pentru toată Moldova. Noi înțelegem problemele și le rezolvăm treptat”, a adăugat prim-ministrul.

UPDATE 15:00: „În ultima oră, aici s-au adunat zeci de tractoare, iar din acest motiv circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt a fost sistată timp de 15 minute. A fost sistată timp de 10 minute și circulația pe strada Alexandr Pușkin. Aici, în PMAN, s-au adunat aproximativ 200 de tractoare. Ordinea publică este menținută de către polițiști și carabinieri. Fermierii au claxonat timp de 20 de minute, aceștia spun că nu vor avea unde să-și vândă culturile cerealiere din cauza importului de grâne din Ucraina. Agricultorii se plâng că nu au cu ce să-și achite angajații, aceștia au menționat că îngrășămintele minerale s-au scumpit de două ori în ultimii doi ani”, a relatat reporterul Radio Moldova, aflat în PMAN.

Agricultorii au solicitat o întrevedere cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu președintele țării Maia Sandu și cu prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, care va veni la Chișinău.

Menționăm că protestul agricultorilor se va termina la ora 16:00. El va începe și mâine, la ora 10:00.

UPDATE 13:10: „În fața Guvernului se află mai multe tractoare, o parte din acestea poartă drapelul Republicii Moldova. Protestatarii de aici spun că costul de producere al unui kilogram de grâu este de 4,50 lei, iar prețul de piață al unui kilogram de grâu este de doar 2,80 lei. Fermierii de aici se plâng că au credite, iar unii din ei cer și demisia ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Oamenii sunt nemulțumiți că în țara noastră se importă cereale din Ucraina”, a relatat reporterul Radio Moldova, aflat la fața locului.

Potrivit lui, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniela Turculeț, a declarat că Executivul este în permanență în căutare de soluții pentru a ajuta agricultorii.

Menționăm că fermierii solicită alocarea, nu mai târziu de 1 august, de compensații pentru costurile de producere în valoare de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de prima grupă - grâu, orz, rapiță și altele. De asemenea, ei cer restricționarea temporară, prin decizia CSE, a importului de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui din Ucraina.

Ei mai cer obligarea Portului Giurgiulești, ca în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023, să exporte doar producția agricolă de origine autohtonă, dar și achitarea până la 1 iulie a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022.

Precizăm că ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, discută astăzi la Bruxelles cu oficiali europeni despre situația fermierilor din Republica Moldova.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult