Revista presei // Dizolvarea Partidului „Șor” continuă să producă ecouri în mass-media
Dizolvarea Partidului „Șor” continuă să producă ecouri în mass-media, care mai relatează despre protestul fermierilor și noua rundă de negocieri în formatul 1+1 a negociatorilor șefi de la Chișinău și Tiraspol. Detalii în revista presei pregătită de Alla Ceapai.
Newsmaker.md analizează efectele deciziei Curții Constituționale cu politologii Angela Colațchi și Dionis Cenușă. Statul a demonstrat că nu „este neputincios” și că poate aproba decizii serioase, consideră Colațchi. Iar Cenușă subliniază că decizia poate crea un precedent periculos pentru toate partidele, indiferent de orientarea lor geopolitică, și poate fi folosită ulterior pentru revanșă politică. Ambii experți cred că Partidul „Șor” va renaște în Partidul „Renaștere”. Să creezi un partid nou sau să-l transformi în Partidul „Mișcarea pentru poporul Moldovei” este un proces complicat și echipa lui Șor ar putea întâmpina dificultăți, în timp ce Partidul „Renaștere” există deja, explică Angela Colațchi. Și Dionis Cenușă crede că formațiunea își va continua activitatea „sub alt steag politic”, dar fără a renunța la identitatea politică.
Și Europa Liberă relatează, citând experți, că pentru a rămâne pe scena politică Partidul „Șor” s-ar putea reinventa în Partidul „Renaștere” la care au aderat recent mai mulți foști deputați din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și care face parte din Mișcarea „Pentru Popor”, creată de oligarhul fugar Ilan Șor. Analistul politic Victor Ciobanu consideră că guvernarea ar trebui să modifice legislația și să ia măsuri hotărâte împotriva fenomenului finanțării ilegale a partidelor, „ca să nu ne trezim mâine că toată componența Partidului „Șor” se regăsește într-un alt partid, iar corupția politică și finanțarea ilegală continuă acolo”, precizează analistul.
Scoaterea Partidului „Șor” în afara legii soluționează doar pentru scurt timp problema pe care această grupare o reprezintă pentru Republica Moldova, notează Vitalie Călugăreanu în corespondența sa pentru dw.com, precizând că sunt cel puțin câteva partide, care există doar juridic în Republica Moldova, gata să i se vândă oligarhului fugar, pentru ca acesta să poată să tulbure în continuare apele, de la distanță, în politica moldovenească. Soluția de lungă durată ar fi condamnările definitive în dosarele penale de mare corupție în care figurează principalii lideri ai grupării rămași în Republica Moldova, susține jurnalistul. El subliniază însă că reformele din justiție înaintează greu din cauza rezistenței puternice din partea sistemelor create de lumea criminală, care a condus Moldova în perioada regimurilor ce au apus.
TVR Moldova îl citează pe fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, spunând că decizia Curții Constituționale este necesară, dar nu și suficientă pentru a rezolva problema luptei pe care o duce Rusia pentru a răsturna guvernarea de la Chișinău și pentru a-și subordona Republica Moldova. Pentru a scăpa odată și pentru totdeauna de asemenea încercări, de asemenea grupări criminale care încearcă să pună mâna pe putere într-o anumită țară, acești oameni trebuie trași la răspundere penală. Până nu va fi tăiat răul din rădăcină ei se vor schimba dintr-un partid în altul, afirmă Șalaru.
Radio Chișinău relatează că subiectul liberei circulații, care a fost pus în discuție, în cadrul întrevederii de la Tighina a reprezentanților politici a Chișinăului și Tiraspolului, Oleg Serebrian și Vitalie Ignatiev, este unul deranjant pentru reprezentanții regimului separatist, care ar putea nimeri sub incidența așa-numitei legi antiseparatism. Analistul Ion Tăbârță precizează că cetățenii de rând nu sunt direct vizați de modificările recente la Codul penal al Republicii Moldova, care sunt menite de fapt să tragă la răspundere persoanele care servesc regimului separatist și comit încălcări ale drepturilor omului. Reprezentanții regimului de acolo sunt deranjați de această lege, pentru că toți ei pot nimeri sub incidența legii. Ei sunt acum practic închiși din punct de vedere exterior, pot circula doar prin intermediul Chișinăului, al malului drept, pentru că hotarul moldo-ucrainean, pe segmentul transnistrean este serios restricționat, precizează analistul.
„După victoria Ucrainei împotriva Rusiei sau după încheierea fazei active a războiului, Ucraina ar putea propune un alt format de reglementare a conflictului transnistrean. Cel mai important rol îl vor juca Republica Moldova, România și Ucraina care vor trebui să decidă formatul în care se va hotărî cum va evolua procesul de reintegrare a Republicii Moldova”, a declarat Mykhailo Samus, Director, New Geopolitics Research Network, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru TVR Moldova. Sigur ne dorim ca acest proces să se desfășoare fără acțiuni militare, precizează expertul, spunând că poporul Republicii Moldova poate rezolva acest conflict, iar Ucraina și România pot deveni garanți ai acestui proces prin care Rusia va fi eliminată din această regiune.
Guvernul ar trebui să aibă niște politici mai clare vizavi de agricultori și ar trebui să facă în așa fel încât oamenii să dorească să lucreze în acest domeniu, afirmă directorul IDIS „Viitorul” Liubomir Chiriac, citat de Vocea Basarabiei. Protestele denotă că ceva nu merge, că ceva s-a scăpat din vedere și ele trebuiau anticipate, afirmă expertul, care pune la îndoială că acum, guvernul, poate găsi soluții rapide, deși ambele părți recunosc problemele. Liubomir Chiriac spune că fermierii pe alocuri exagerează cerând, bunăoară, sistarea exporturilor din Ucraina, dar au și revendicări justificate legate de exporturi sau de compensarea cheltuielilor.
TV Nord prezintă într-un reportaj povestea unei familii de refugiați ucraineni pentru care R. Moldova a doua casă. La mai bine de un an de zile de când locuiește la Bălți familia Zaparoșenco a reușit să se integreze în societate. Arina, mezina familiei, merge la grădiniță, iar fratele ei mai mare, Timur, a absolvit clasa a patra. Maria, mama copiilor, și-a găsit un loc de muncă, pentru că nu vrea să stea cu mâna întinsă, vrea să-și crească copilașii și să le ofere tot de ce au nevoie. Iar bunica, Irina, care pentru a le oferi nepoților un viitor liniștit și-a abandonat afacerea din Odessa, spune că să-ți reconstruiești viața într-o țară străină nu este deloc ușor, dar totuși atunci când întâmpini oameni frumoși la chip și suflet te poți simți fericit.
Expresul.md publică un interviu cu pugilistul român Constantin Bejenaru originar din Ungheni și stabilit de 11 ani în SUA. După 7 ani în care nu a fost acasă, sportivul spune că e surprins de schimbările care s-au produs în Ungheni. Multe străzi sunt încă în construcție, dar totuși se vede că lucrurile merg spre bine și spre un drum european. Sportul continuă însă să fie neglijat, atât de stat, cât și de sectorul privat, sugerează Bejenaru precizând că sportul e cea mai bună reclamă pentru un stat. Atunci când un sportiv ajunge campion mondial sau olimpic european în străinătate și se ridică drapelul Republicii Moldova, automat mulți dintre cei care nu cunosc, brusc devin curioși să afle unde este această țară.