Revista presei internaționale: Ampla misiune de căutare a unui submarin turistic scufundat în proximitatea epavei Titanicului
Misiunea contra-cronometru de căutare a unui submarin turistic scufundat în proximitatea epavei Titanicului, ecourile vizitei lui Antony Blinken în China și cauzele contraofensivei încetinite a Ucrainei sunt printre cele mai importante subiecte din mass-media internațională. Detalii, în revista presei internaționale, pregătită de Mariana Colun.
Presa internațională scrie despre o amplă misiune de căutare lansată la începutul săptămânii în apele oceanului Atlantic după ce un submarin turistic, îmbarcat într-o expediție pe 18 iunie pentru a vedea epava Titanicului, a pierdut contactul cu nava de sprijin la mai puțin de două ore de la scufundare. France 24 relatează despre misiunea contra-cronometru, descifrată de Jamie Pringle, de la Universitatea Keele din Marea Britanie, expert specializat în geoștiințe criminalistice.
Washington Post menționează că cele cinci persoane aflate la bordul submersibilului sunt aprovizionate cu oxigen pentru cel mult 96 de ore.
BBC relatează cine sunt cei cinci oameni de la bordul submarinului dispărut, în timp ce jurnaliștii de la Newsweek scriu despre mai multe complicații care ar putea împiedica operațiunile de salvare, având în vedere adâncimile extreme, condițiile meteorologice, lipsa luminii pe timp de noapte și temperatura apei.
Și New York Times reflectă misiunea de salvare a echipajului submarinului dispărut lângă epava Titanicului. Submersibilul este operat de OceanGate Expeditions, o companie care oferă tururi ale epavelor și canioanelor subacvatice. Clienții plătesc 250.000 de dolari pentru a călători la epava Titanicului, titrează cotidianul american.
Vizita în China a secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, are în continuare ecouri în presă. Legăturile dintre SUA și China nu mai sunt în cădere liberă, dar este un drum dificil de urmat până la refacerea completă a relațiilor, apreciază editorialiștii Washington Post. „Întâlnirea lui Blinken cu Xi Jinping a fost anunțată cu doar 45 de minute înainte de a avea loc, un semn al coregrafiei înalte din jurul vizitei”, titrează cotidianul american.
Președintele chinez Xi Jinping a exercitat presiune asupra lui Blinken, spunând că viitorul relațiilor dintre SUA și China „va conta pentru viitorul destin al omenirii”, titrează Newsweek. Declarațiile liderului chinez vor crea disconfort la Taipei, în special după ce Blinken a reiterat că Washingtonul își menține politica despre o singură China și nu sprijină independența Taiwanului, menționează jurnaliștii.
Presa internațională continuă să fie cu ochii pe evenimentele din Ucraina. Comentatorii Washington Post au consultat analiști militari despre ce face Rusia în timp ce Kievul își pregătește contraofensiva cu arme occidentale și antrenamente NATO. Rețeaua masivă de apărare a rușilor are slăbiciuni, potrivit experților militari cu care au stat de vorbă jurnaliștii, dar aceasta încetinește deja operațiunile ofensive și creează blocaje pentru armata ucraineană, forțând-o să încerce să străbată pe căi înguste, ceea ce permite soldaților lui Putin să se regrupeze și să țintească mai precis.
DW publică discursul susținut de Dmitri Muratov, câștigătorul rus al Premiului Nobel pentru Pace, la forumul media din Bonn, unde a participat în calitate de activist pentru drepturile omului. Citat de DW, Muratov a povestit despre declararea asociației avocaților Agora drept „organizație indezirabilă”, „destructurarea sistemului judiciar” ca una dintre consecințele războiului din Ucraina, dar și despre soarta unui număr mare de deținuți politici ruși.