Deputat: Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție nu pot fuziona
Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție nu pot fuziona, a declarat președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate. Potrivit acesteia, în cazul lichidării CNA, ofițerii nu vor fi interesați să plece la o altă instituție din mai multe motive.
Olesea Stamate afirmă că pentru a evita concurența dintre Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție este nevoie să fie delimitate clar atribuțiile fiecărei entități.
„Dacă se lichidează CNA, acești ofițeri de urmărire penală și ofițeri de investigații trebuie să plece undeva, ca ulterior să fie detașați la noua procuratură. Ei ipotetic ar putea să treacă la MAI, la vamă, la frontieră, ca ulterior să fie detașați la DNA. Acum salariile la CNA sunt mai mari ca la MAI, experiența și capacitățile ofițerilor de la CNA, în mare parte ei sunt specializați în lupta cu corupția. Mie mi-e frică ca în cazul lichidării CNA, ofițerii buni de acolo, nu vor pleca la MAI. Este și salariul mai mic, probabil și din punct de vedere al imaginii și prestigiului”, a declarat Olesea Stamate.
Amintim că, anterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu, dar și președinta țării, Maia Sandu, au spus că Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție ar putea fi comasate, iar în locul lor va apărea Direcția Națională Anticorupție – o structură similară DNA-ului românesc. În această nouă instituție ar putea activa doar procurori și ofițeri de investigații care au trecut evaluarea externă și extraordinară a integrității.
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a afirmat la o emisiune de la TVR Moldova, că este pregătită să preia conducerea unei noi instituții, în cazul în care Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție vor fi comasate.