Economic

Guvernul a aprobat politica bugetar-fiscală pentru anul 2024: Principalele obiective

Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2024 a fost aprobat în ședința de astăzi a Guvernului. Documentul include schimbări conceptuale, dar și sistemice de optimizare a administrării fiscale și are drept scop soluționarea constrângerilor economice sesizate de către contribuabili, identificarea instrumentelor de sprijin al populației, precum și continuarea procesului de armonizare a legislației Republicii Moldova cu practicile UE.

gov.md
Sursa: gov.md

Principalele obiective propuse în document sunt orientate spre implementarea instrumentelor de atragere și menținere a forței de muncă calificate, precum și revizuirea mecanismelor de calculare și achitare a impozitelor și taxelor, în vederea simplificării acestora, menționează ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu.

Totodată, a fost extins spectrul de stimulente fiscale prin revizuirea categoriilor de cheltuieli suportate de către angajator în favoarea angajaților. Vor fi compensate cheltuielile pentru servicii alternative de îngrijire a copiilor, de instruire a angajaților și pentru servicii medicale.

„Documentul prevede uniformizarea cotelor impozitului pe venitul persoanelor fizice, reținute pentru veniturile investiționale și financiare, prin stabilirea acestora la 6%. Măsura dată are drept scop stimularea investirii economiilor acumulate de persoanele fizice, prin intermediul aplicării unui regim unic asupra tuturor veniturilor menționate”, se precizează într-un comunicat al Executivului.

De asemenea, practica de stabilire a ratelor accizelor pentru o perioadă de 3 ani (2024-2026) va fi continuată. Astfel, se preconizează că taxa pe produsele accizabile, inclusiv tutunul, cidrul, unele produse petroliere, va crește cu 7% anual în următorii 3 ani, cu excepția unor categorii de produse, cum ar fi gazul lichefiat, păcura, berea sau alcoolul.

Pentru a respecta angajamentele de armonizare a legislației fiscale și vamale, se modifică regimul fiscal aplicat autoturismelor, prin impozitarea acestora cu TVA pe principii generale, începând din 1 ianuarie 2025, cu micșorarea treptată a cotei de acciză.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult