R. Moldova ar putea fi inclusă în platforma creată de CE de gestionare a crizei cerealelor
Comisia Europeană va studia calculele oferite de Republica Moldova pentru stabilirea gradului de afectare a agricultorilor moldoveni urmare a războiului din Ucraina. În baza analizelor, vor fi examinate soluțiile de sprijin pentru sectorul agricol din țara noastră. Despre aceasta a discutat vice prim-ministrul Vladimir Bolea cu Comisarul European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, și cu alți oficiali, în cadrul unei vizite de lucru la Bruxelles.
De asemenea, un alt subiect discutat de vicepremierul Vladimir Bolea cu oficialii europeni ține de includerea Republicii Moldova în platforma creată de Comisia Europeană (CE) de gestionare a crizei cerealelor, alături de cele 5 state, Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), scopul platformei este de a coordona și optimiza tranzitul și importul cerealelor din Ucraina. Oficialii europeni au declarat că vor analiza și vor informa despre posibilitatea de a include Republica Moldova în acest format de cooperare.
Vladimir Bolea a anunțat că în urma discuțiilor de la Bruxelles, s-a convenit ca țara noastră să fie ridicată la nivelul celorlalte cinci state, care înregistrează consecințe grave în urma invaziei ruse în Ucraina. Astfel, oficialii europeni urmează să examineze pachetul de documente prezentat de el, iar ca rezultat, țara noastră ar putea să beneficieze de un sprijin financiar în valoare de 50 de milioane de euro.
„Practic, Republica Moldova a fost ridicată la nivelul celorlalte cinci state și astăzi vorbim despre șase state, cel mai mult implicate în proces și consecințele sunt extrem de grave pentru agricultorii din toate țările. Am propus cinci forme, una dintre ele fiind cea propusă de domnul Slusari vorbim de trei mii de lei la hectar, eu am vorbit despre subvenționarea după modelul românesc, deci subvenționarea la soldul care-l aveau agricultorii la data de 31 mai. Vorbim despre 50 de milioane”, a declarat Vladimir Bolea.
Amintim, în perioada 19-21 iunie curent, vice prim-ministrul Vladimir Bolea a întreprins o vizită de lucru la Bruxelles, unde a purtat discuții cu Janusz Wojciechovski, Comisarul European pentru Agricultură, cu Mihail Dumitru, director general adjunct DG AGRI, cu Elisabeth Werner, secretar general adjunct al Comisiei Europene și cu Gert Jan Koopman, directorul general DG NEAR. Vladimir Bolea a comunicat despre cele mai recente evoluții din sectorul agricol și a prezentat oficialilor europeni cifre, constatări și propuneri de acțiune privind atenuarea impactului economic al războiului din Ucraina asupra agricultorilor din țara noastră.
Menționăm că agricultorii din Republica Moldova au început să protesteze începând cu 7 iunie. Fermierii solicită alocarea, nu mai târziu de 1 august, de compensații pentru costurile de producere în valoare de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de prima grupă - grâu, orz, rapiță și altele. De asemenea, ei cer restricționarea temporară, prin decizia CSE, a importului de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui din Ucraina.