Social

Petru Macovei, după decizia CSE de a sista licența mai multor posturi de TV: „Neașteptat de curajoasă, dar perfect legală”

Decizia Comisiei Situații Excepționale (CSE) privind sistarea licenței pentru mai multe posturi de televiziune, este una neașteptat de curajoasă, dar perfect legală, a declarat pentru Radio Moldova directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

El a remarcat că aceste canale de televiziune sunt cunoscute în țara noastră, inclusiv, pentru promovarea urii și a războiului din Ucraina.

„Comisia are dreptul pe perioada stării de urgență să adopte anumite decizii, inclusiv în ceea ce privește libertatea de exprimare. Aceste posturi de televiziune sunt cunoscute în țara noastră inclusiv pentru promovarea urii și a războiului, în contextul agresiunii neprovocate și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei”, a menționat șeful de la API.

Potrivit lui, anterior și Consiliul Audiovizualului din Republica Moldova a sancționat posturile TV menționate.

„Din câte putem vedea, politica lor editorială nu s-a schimbat foarte mult. În același timp, ele sunt finanțate din surse obscure, și eu sper foarte mult că, va exista totuși în Republica Moldova o legislație care să prevadă, inclusiv, transparența finanțării posturilor de televiziune și radio din țara noastră, multe dintre ele fiind finanțate din surse care provin din scheme infracționale”, a accentuat Petru Macovei.

În acest context, directorul executiv al Asociației Presei Independente și-a exprimat speranța că în urma acestei decizii, legislația Republicii Moldova va fi adaptată astfel încât finanțarea posturilor TV și Radio să fie mai transparentă decât este acum.

„Este cunoscut că Ilan Șor, care este parte a grupării criminale cu același nume, finanțează diferite activități, inclusiv proteste, dar și activități mediatice din banii sustrași inclusiv din bugetul public și din devalizarea băncilor din Republica Moldova”, notează Petru Macovei.

Comisia pentru Situații Excepționale a decis sistarea, pe perioada stării de urgență, licența de emisie pentru mai multe posturi de televiziune afiliate deputatului fugar Ilan Șor în contextul prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult