Social

Din cauza condițiilor meteorologice, recolta de miere din acest an este una mult mai mică

Recolta de miere în acest an este considerabil mai mică decât anul trecut, afirmă directorul executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor, Ion Maxim. Acest fapt este cauzat de condițiile meteorologice nefavorabile, secetă, dar și de utilizarea necorespunzătoare a produselor fitosanitare pentru rapiță. Apicultorii susțin că, în pofida faptului că au acces liber pe piața UE, mierea nu este solicitată în cantități semnificative.

Apicultorii nu sunt satisfăcuți de cantitatea de miere de rapiță și salcâm obținută anul acesta, dar nici de prețurile de pe piață, spune directorul Asociației Naționale a Apicultorilor, Ion Maxim. Acesta susține că mierea de rapiță este mai puțină decât anul trecut, din cauza utilizării de către agricultori a unor produse fitosanitare necorespunzătoare.

Potrivit lui, cantitatea mică de miere de salcâm din acest an se explică prin temperaturile scăzute din primăvară care au afectat florile.

„Noi avem miere recoltată, doar că în cantități mai mici în comparație cu anul trecut. Problema este că nu avem preț care ne-ar aranja”, a spus Ion Maxim.

Apicultorul Petru Secara susține că recolta mierii de tei din acest an este mai mică, sau aproape în jumătate față de cea din anul precedent. Totodată, prețul pe piața locală nu s-a schimbat.

„De salcâm au fost foarte puțin, asta din cauza ploilor. Recolta de anul acesta este cam în jumătate față de anul trecut. Pe piața locală prețurile au rămas cele din anul trecut”, a afirmat Petru Secara.

Potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în Republica Moldova sunt în jur de 240 mii de familii de albini cu un potențial de creștere până la două mii de tone de producere, chiar dacă anul trecut au fost recoltate 88 de tone, ceea ce este foarte puțin.

Republica Moldova exportă anual în țările din Uniunea Europeană circa 3500 - 4000 de tone de miere. Însă odată cu invazia rusă în Ucraina, cantitatea de miere exportată a scăzut. Țara vecină a suprasaturat piața europeană. Circa 60 de mii de tone de miere ce urmau să ajungă în CSI au fost vândute în Europa. Acum, apicultorii moldoveni spun că au solicitări, dar nu le convine prețul, care a scăzut brusc cu circa 20 - 30 la sută.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult