Social

Revista presei internaționale: Vizita premierului Indiei la Washington

Finalul tragic al submarinului Titan, vizita lui Narendra Modi la Washington și reconstrucția Ucrainei sunt subiectele de top din mass-media internațională. Detalii aflăm din revista presei internaționale, pregătită de Mariana Colun.

Epopeea cu dispariția submarinului turistic în apele Atlanticului de Nord a luat sfârșit. Unul tragic, scrie presa internațională. Submersibilul Titan, dispărut de câteva zile, a suferit o pierdere catastrofală de presiune care a dus la explozia navei, ucigând toți cei cinci pasageri de la bord, a declarat Garda de Coastă, citată de Washington Post. Un vehicul operat de la distanță a descoperit o porțiune a Titanului la aproximativ 1.600 de metri de epava Titanicului pe fundul oceanului.

Presa internațională reflectă mizele vizitei în SUA a premierului Indiei, Narendra Modi. Editorialiștii The Times scriu că Biden îl curtează pe Modi pentru a construi o nouă relație specială, în ciuda frustrărilor vestice legate de răspunsul dat de New Delhi la o serie de probleme globale.

France 24 menționează că președintele Joe Biden a salutat o nouă eră în relația dintre SUA și India, după ce a lansat covorul roșu de la Casa Albă pentru premierul indian Narendra Modi, promovând acorduri privind apărarea și comerțul menite să contracareze influența globală a Chinei.

Călătoria lui Modi la Washington transmite Chinei un semnal tăcut, dar puternic, titrează și Washington Post. „China a înlocuit Pakistanul ca principală amenințare la securitatea Indiei. În timp ce Delhi ar putea dori să minimizeze tensiunile cu conducerea de la Beijing, ciocnirile Chinei cu India de-a lungul graniței sale au transformat din nou cele mai populate două țări din lume în rivale”, observă editorialiștii cotidianului american.

Comentatorii Newsweek scriu că, în timp ce Washingtonul încearcă să izoleze Rusia, New Delhi rămâne angajat în relațiile vechi de decenii cu Moscova pentru a-și realiza interesele și a servi drept tampon pentru China.

În contextul vizitei lui Modi în capitala SUA, DW a scris despre sprijinul integrității teritoriale a Ucrainei, exprimat de liderul SUA și premierul indian. „Ambii politicieni au cerut respectarea dreptului internațional, a principiilor Cartei ONU și a integrității teritoriale și a suveranității, potrivit unei declarații comune după întâlnirea Biden-Modi de la Washington”, notează DW. Tradițional, presa internațională urmărește evenimentele din Ucraina.

Editorialiștii New York Times comentează progresele lente ale contraofensivei Kievului. „Liderii ucraineni încearcă să înlăture așteptările prea mari de la contraofensiva aflată acum la a treia săptămână, spunând că lupta pentru expulzarea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean ar fi o sarcină grea”, menționează cotidianul american. Economistul Serghei Guriev a relatat pentru DW cine și cum va reconstrui Ucraina după război și cât o va costa pe Moscova dacă va pierde.

În context, editorialiștii The Guardian notează că banii oligarhilor ar putea ajuta la reconstruirea Ucrainei, dar aceștia nu trebuie lăsați să scape de sancțiuni.

Le monde scrie despre beneficiile colaterale pentru autorii inițiativelor de pace, care s-au înmulțit în ultima perioadă. „Abundența inițiativelor diplomatice lansate de țările africane, asiatice și latino-americane spune mai multe despre noile ambiții ale promotorilor lor decât despre posibila rezolvare a conflictului din Ucraina”, scrie editorialistul Le Monde, Gilles Paris.

Ziarul german Welt observă o schimbare în retorica Kremlinului despre perspectivele războiului din Ucraina. „Îndoielile cu privire la război sunt din ce în ce mai puternice în mass-media rusă, iar brusc se vorbește despre negocieri de pace și autodeterminare ucraineană. Chiar și Putin sună dintr-o dată complet diferit la televizor. Acest lucru indică o nouă strategie a Kremlinului”, menționează editorialiștii germani.

Pe final, Euronews descrie cum poți fi plătit cu 150 EUR pe lună pentru a trăi într-un oraș din nordul Italiei bogat în cultură.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult