Republica Moldova va contracta un împrumut de 120 de milioane de euro de la Agenția Franceză pentru Dezvoltare. Banii vor fi investiți în sectorul energetic
Republica Moldova va contracta un împrumut în condiții preferențiale, de 120 de milioane de euro pe parcursul a 5 ani, de la Agenția Franceză pentru Dezvoltare. Totodată, țara noastră va beneficia și de un grant, în valoare de 5 milioane de euro, din partea Uniunii Europene. Banii vor fi investiți în mai multe proiecte ce au la bază implementarea reformelor din sectorul energetic.
Ministerul Energiei, Finanțelor, Mediului, Muncii și Protecției Sociale au semnat astăzi un Memorandum cu Agenția Franceză de Dezvoltare, de Înțelegere pentru reformarea sectorului energetic. Acesta prevede mai multe măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice, inclusiv la nivelul clădirilor publice a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
„Prioritățile noastre pe dimensiune energetică vizează decarbonizare accelerată, însemnând în primul rând investiți în eficiența energetică a clădirilor, trecerea la transport electric și o mai bună capacitate de integrare energiei regenerabile în rețea. Finanțare pe care o vom primi din partea Agenției France-Dezvoltare ne vom strădui să ne să le investim în aceste priorități”, a declarat Victor Parlicov.
Energia este un subiect strategic pentru Republica Moldova, iar Franța vine cu sprijin pe mai multe paliere pentru a spori independența energetică a țării a declarat directorul executiv al Agenției Franceză de Dezvoltare, Philippe Orliange.
„Franța își aduce o asistență multiformă pentru sectorul energetic prin livrarea a 29 de generatoare de înaltă cacapacitate pentru spitalele moldovenești, prin proiecte de investiții și dar și pentru susținerea concretă la reformele angajate. Chiar dacă în ultimele luni au fost înregistrate importante progrese, mai rămâne multe de făcut pentru a ameliora reziliența și securitatea energetică și pentru a vă adapta la normele și standardele europene”, a punctat Philippe Orliange.
Potrivit Ministerului Energiei, din împrumutul de 120 de milioane de euro pentru acest an este preconizată debursarea a 40 de milioane de euro. Mecanismul de împrumut ține de îndeplinirea unor condiționalități, printre acestea fiind și cooperarea în domeniul energiei regenerabile. Republica Moldova își propune ca până în anul 2030 energia electrică din surse regenerabile să atingă cota de 30 la sută din total.