Politicieni // Republica Moldova trebuie să depună mai mult efort pentru inițierea negocierilor de aderare la UE
Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană reprezintă proiectul de țară al cetățenilor, iar pentru realizarea acestuia, autoritățile vor continua să depună eforturile necesare, a declarat astăzi președintele Parlamentului, Igor Grosu, la marcarea unui an de la obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea la blocul comunitar. În același timp, reprezentanții partidelor extraparlamentare spun într-un glas că trebuie depus mai mult efort pentru a ajunge să facem parte din familia europeană.
Potrivit președintelui Parlamentului, Igor Grosu, datorită Uniunii Europene au loc transformări importante în țara noastră.
„Astăzi se împlinește 1 an de când Republica Moldova a devenit țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, proiectul nostru de țară, așa cum suveranitatea și independența a fost proiectul de țară ai înaintașilor noștri. Vom continua ferm pe această cale, pentru că anume drumul spre Uniunea Europeană ne duce cele mai multe roade și transformări sistemice în țară”, a declarat Igor Grosu.
Majoritatea oamenilor, dar și guvernarea își doresc să începem cât mai rapid procesul de negocieri cu Uniunea Europeană, însă situația din justiție unde sunt cele mai multe condiționalități, din păcate, este foarte proastă, a declarat pentru postul nostru de radio, președintele Platformei DA, Dinu Plîngău.
„Evident că această deschidere și acest statut nouă ni s-a dat, inclusiv datorită contextului regional. S-a dat foarte mult credit de încredere. Este adevărat că și autoritățile noastre au depus eforturi considerabile să valorifice relațiile politice, să scoată cât mai multe avantaje din această situație pentru noi ca stat, în parcursul european. Majoritatea oamenilor, cât și guvernarea ar dori să începem cât mai rapid procesul de negocieri cu Uniunea Europeană. Doar ca să începi aceste negocieri trebuie să ai cel puțin îndeplinite niște recomandări sau condiționalități din partea Consiliului Europei, și din păcate, acestea nu se prea prefigurează. Să mergi la negocieri cu tema de acasă nefăcută este prematur”, a declarat Dinu Plîngău.
Și președintele Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, a precizat că este puțin probabil ca Republica Moldova să înceapă negocierile pentru aderare la Uniunea Europeană în această iarnă.
„Noi, toți cei care avem viziuni europene și democratice, considerăm că Republica Moldova trebuie împinsă să înceapă negocierile. Pentru asta trebuie să aibă negociatori pe domenii sectoriale pe 35 de capitole, care vor fi negociate. Pe de altă parte, trebuie să existe stabilitate democratică pentru ca Guvernul să aibă posibilitatea să se angajeze prin noile responsabilități care vor decurge. Trebuie să recunoaștem, că această negociere de aderare la Uniunea Europeană nu reprezintă doar o competență exclusivă a Guvernului”, a precizat Igor Munteanu.
Am încercat să luăm legătura și cu reprezentanții opoziției parlamentare la acest subiect însă aceștia nu au răspuns la apeluri și mesaje.