Politic

Diplomați //Aderarea la Uniunea Europeană este cea mai bună șansă pentru a asigura pacea în țara noastră

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este cea mai bună șansă pentru a asigura în continuare pacea în țara noastră și a îmbunătăți condițiile de trai, a declarat la Radio Moldova ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu la marcarea unui an de la obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea la blocul comunitar. În același timp, șeful diplomației moldovenești a precizat că mai avem foarte mult de lucru pentru a aduce țara noastră în Uniunea Europeană.

În acest an, Republica Moldova a depus eforturi susținute pentru a face reforme importante în diverse domenii cheie. Accentul a fost pus pe consolidarea valorilor democratice, promovarea transparenței și statului de drept, precum și pe dezvoltarea economică și socială sustenabilă, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

„Cel mai sensibil și cel mai problematic punct pentru țara noastră este corupția și disfuncționalitățile din sectorul de justiție. Aceste probleme s-au cumulat de foarte mulți ani. Iată, curățarea și îmbunătățirea acestui sistem, evident va dura. S-au făcut anumite progrese. Aeroportul a revenit în gestiunea statului, Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare, dar mai este foarte mult de lucru pentru ca Republica Moldova să ajungă la un sistem de justiție funcțional necorupt. Acest lucru și-l doresc în primul rând cetățenii Republicii Moldova. Acest lucru stă la baza mandatului politic oferit doamnei președinte Maia Sandu și PAS. Dar reforma în justiție constituie și principala insistență a Comisiei Europene”, a declarat Nicu Popescu.

Opțiunea de integrare în Uniunea Europeană este singura soluție a țării noastre, a subliniat ambasadoarea Republicii Moldova la Bruxelles, Daniela Morari. Diplomata a mai specificat că, în ultimul an, s-au făcut eforturi majore pentru a ajunge în UE, chiar dacă în vecinătate avem un război.

„Deschiderea sau lansarea negocierilor către sfârșitul anului curent e unul din principalele obiective. Foarte mult ține de nivelul de realizare a acestor 9 pași și condiționalități și deja tot procesul nemijlocit de convingere a statelor membre, ulterior, după ce Comisia în raportul său din toamnă va constata că vom reuși să livrăm toate aceste rezultate, pentru ca Consiliul European în decembrie anul curent să ia o decizie favorabilă de deschiderea negocierilor”, a precizat Daniela Morari.

Anul trecut, Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de țări candidate la aderarea la UE în aceeași zi. Parcursul european al celor două țări ar trebui să fie concomitent, chiar dacă ambele au de lucru pe mai multe capitole, a declarat ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevchenko.

„În general, acest an a fost unul dificil pentru țară mea. În pofida faptul ca ne confruntăm cu o agresiune din partea Rusiei, făceam eforturi enorme ca să promovăm Ucraina pe calea integrării europene și avem niște progrese în acest sens. De fapt, mai rămân și multe lucruri de făcut. Decizia finală depinde de poziția Uniunii Europene, dar faptul că deja odată a fost luată o decizie favorabilă pentru cele două țări, lasă de înțeles că și mai departe țările noastre vor merge în cursuri paralele”, a punctat Marko Shevchenko.

Amintim că țara noastră, alături de Ucraina, a obținut statutul de țară candidată pentru aderare la data de 23 iunie 2022. Pentru începerea negocierilor propriu-zise de aderare la comunitatea europeană este necesară îndeplinirea celor 9 condiționalități formulate de Comisia Europeană. Patru dintre ele țin de reforma justiției, iar celelalte se referă la lupta împotriva corupției, lupta împotriva crimei organizate, precum și la fortificarea capacităților administrative de aderare la UE.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult