Social

Republica Moldova sărbătorește Ziua Națională a Portului Popular

Anual, în ultima duminică a lunii iunie, Republica Moldova sărbătorește Ziua Națională a Portului Popular. Cu această ocazie vor fi organizate evenimente tematice atât la Chișinău, cât și în alte localități ale țării. Astfel, cetățenii sunt așteptați astăzi la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, dar și la Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”.

mec.gov.md
Sursa: mec.gov.md

Scopul acestei zile este promovarea costumului românesc autentic, familiarizarea cu elementele și simbolurile acestuia, precum și popularizarea tehnicilor de realizare a costumelor populare pe plan intern și internațional.

Portul nostru popular oglindește cu adevărat întregul spectru al ADN-ului nostru - demnitatea, tăria de a apăra ceea ce ni-i drag, nevoia de a împărtăși roadele pământului cu cei apropiați, capacitatea de a admira și de a fi recunoscători pentru frumusețea naturii și a tot ce e viu în jur, se menționează în mesajul președintelui Maia Sandu.

„În sate și orașe, femei și bărbați, copii și bătrâni, își pun ii, cămăși cu altiță, catrințe sau bondițe, celebrând tradiția, legătura de sânge și respectul de neam. An de an devin tot mai mulți, costumul nostru popular cunoscând o adevărată renaștere și celebrare. Brodat cu migală, răbdare și dăruire, este menit, încă din vremuri ancestrale, să protejeze de boli și primejdii, să aducă prosperitate, sănătate și viață lungă celui care îl poartă. Fiecare nuanță, fiecare semn țesut sau împuns cu acul este încărcat de simboluri și înțelesuri ascunse, semnificând legătura omului cu universul, bucuria de a trăi, năzuințele, visele și puterea de a trece peste cele rele”, a scris șefa statului.

Ia, pentru locuitorii Republicii Moldova, este simbolul dorului de casă, al dragostei de neam, al prețuirii tradițiilor și obiceiurilor care ne definesc ca popor, a subliniat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

„Ia este cântată în versuri și imortalizată pe pânze – sunt remarcabile picturile lui Theodor Aman, Camil Ressu, Gheorghe Tătărescu, Nicolae Tonitza... A fost purtată cu mare cinste de Regina Maria a României și atât de elegant și pentru totdeauna introdusă pe podiumul modei mondiale cu celebra expresie „La Blouse Roumain”, de Hennry Matisse.

Să onorăm ia ca pe cel mai emblematic simbol românesc, unul dintre cele mai importante repere ale identității noastre, rezistentă în timp. Să-i moștenim meșteșugul, inspirat și creativ și să-i transmitem arta mai departe”, a menționat Sergiu Prodan.

Amintim că, la 1 decembrie 2022, dosarul „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” a fost inclus în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult