Comisioanele la plățile cu cardul vor fi reduse. Opiniile experților
Comisioanele la plățile cu cardul vor fi micșorate treptat până în anul 2025, potrivit unei decizii aprobate de Banca Națională a Moldovei. Atât Banca centrală, cât și experții susțin că aceste măsuri vor reduce costurile pentru agenții economici, dar și pentru consumatorii finali.
Banca Națională a Moldovei a decis să plafoneze comisioanele interbancare percepute la operațiunile cu cardul de plată. Această măsură va duce nemijlocit la scăderea costurilor suportate atât de agenții economici, cât și de consumatorii finali, se arată în comunicatul instituției. Astfel, comisioanele interbancare vor fi micșorate, în trei etape, timp de doi ani, de la 1,6- 2,5%, cât este acum, până la 0,5 - 0,6 la sută.
Decizia Băncii Naționale a Moldovei are drept scop minimizarea costurilor suportate de agenții economici și menținerea investițiilor în infrastructura de plăți, oferind mai multe inovații cetățenilor, a subliniat președintele Asociației Băncilor din Moldova, Dorel Noroc.
*„Aceasta ar trebui să conducă la o creștere cât mai puternică a plăților fără numerar. Această măsură se referă în special la situația când cetățenii achită cu cardurile bancare către agenții economici. Implementarea treptată a acesteia, noi considerăm că este una oportună, astfel încât să asigure un echilibru între reducerea costurilor și menținerea investițiilor în infrastructura de plăți, astfel încât cetățenii să se bucure de inovațiile pe care le avem noi astăzi, când doar cu telefonul putem să facem plățile și toate cardurile să le avem într-un singur telefon”, a explicat Dorel Noroc.
Decizia este binevenită în contextul în care tranzacțiile bancare practic se dublează la fiecare doi ani, iar piața cardurilor se dezvoltă rapid, a comentat pentru Radio Moldova, analistul economic, Veaceslav Ioniță.
*„Demult se solicita din partea agenților economici această intervenție a statului și uitați-vă că până la urmă s-a realizat. Este un lucru salutabil și sper foarte mult că va ajuta enorm la dezvoltarea de mai departe a tot ce înseamnă cardurile bancare. Deși trebuie să protejăm agenții economici, pe de altă parte să nu uităm că băncile tot trebuie să se adapteze la noile condiții și dacă noi am face lucrul acesta într-o manieră prea bruscă, atunci riscăm să perturbăm sistemul. Iar doi ani, după mine, este un termen rezonabil”, a menționat expertul.
Potrivit unei analize a expertului Veaceslav Ioniță, piața cardurilor bancare se dezvoltă semnificativ în ultima perioadă. În 2022, aceasta a ajuns la 144 de miliarde de lei, în creștere cu 33,7 miliarde de lei față de anul precedent. 2/3 din veniturile moldovenilor sunt obținute deja pe card, iar 27% din cheltuieli sunt plătite cu cardul.