Vladimir Bolea: „Republica Moldova ar putea deveni un important hub investițional în domeniul agriculturii”
Republica Moldova, cu o suprafață agricolă mai mare decât a unor state din Uniunea Europeană, ar putea deveni un important hub investițional în domeniul agriculturii, a declarat la Forumul comercial Moldova-Romania-Germania ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare de la Chișinău, Vladimir Bolea. La rândul său, Ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Margret Uebber, a menționat că țara sa va sprijini în continuare Republica Moldova, atât în depășirea crizelor cauzate de războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina, cât și în procesul de integrare europeană.
La Forumul comercial Moldova-România Germania, desfășurat la Chișinău, au fost discutate aspecte ce țin de intensificarea cooperării în domeniul agriculturii, inclusiv în format trilateral. În context, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova, Vladimir Bolea, a menționat că țara noastră are un mare potențial în acest domeniu. Totodată, el a precizat că odată cu obținerea statutului de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană este sincronizată legislația națională cu cea europeană, fapt ce va avea un impact benefic asupra extinderii relațiilor dintre cele trei țări.
„Republica Moldova este un stat care are 2,8 milioane de hectare teren agricol, adică potențialul agricol al Republicii Moldova, pe dimensiunea producere și procesări producțiile agricole este unul exorbitant. Dacă mai punem în calcul relațiile de parteneriat economic foarte bune cu unele state din fosta Uniune Sovietică, cum ar fi Kazahstan, Azerbaijan, Turkmenistan, atunci Republica Moldova din perspectiva potențialul de export a produselor agroalimentare devine un hub și mai interesant. Faptul că Republica Moldova a dobândit statutul de țară candidat de aderare la Uniunea Europeană, cu siguranță presupune armonizare legislativă, adică astăzi toate ministerele din Republica Moldova se ocupă de armonizarea intensivă a legislației din Republica Moldova”, a punctat Vladimir Bolea.
La rândul său, Ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Margret Uebber, a menționat că țara sa implementează în Republica Moldova mai multe proiecte de dezvoltare, inclusiv în domeniul agriculturii. Urmează mesajul tradus.
„Forumul de astăzi este o continuare în alt format a celor discutate în luna aprilie la București de către cancelarul german Olaf Scholz, președintele României, Klaus Iohannis, la care a participat și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Atunci, Germania și-a reiterat sprijinul pentru Republica Moldova pentru a face față tuturor provocărilor generate de agresiunea rusă în Ucraina, dar și, în același timp, ajută Republica Moldova să fie mai aproape de Europa. Așa că suntem foarte bucuroși să ne unim forțele cu România pentru a ajuta Republica Moldova”, a declarat Margret Uebber.
Precizăm că Germania, după valoarea volumului schimburilor comerciale, se situează pe locul al treilea, printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 8,58% în comerțul total al țării noastre, conform site-ului Ministerului de Externe de la Chișinău