Experți// Revolta mercenarilor din gruparea Wagner dezvăluie fisuri mari la nivelul conducerii de vârf a Federației Ruse
Revolta mercenarilor din gruparea Wagner, care a avut loc sâmbătă, dezvăluie fisuri mari la nivelul conducerii de vârf a Federației Ruse, susține politologul român Radu Carp. De aceeași părere este și analistul politic de la Chișinău, Anatol Țăranu, care afirmă că regimul lui Vladimir Putin se clatină, iar în următoarele luni ne putem aștepta la schimbări majore în sistemul politic de la Moscova.
Federația Rusă are un potențial nuclear enorm, iar în urma acestei rebeliuni ale mercenarilor din gruparea Wagner, autoritățile de la Moscova ar putea pierde controlul asupra acestor arme, a afirmat pentru postul nostru de radio analistul Politic Anatol Țăranu.
„Această situație va duce la o schimbare a atitudinii față de Federația Rusă și regimul lui Putin. Acolo lucrurile degenerază într-o instabilitate care reprezintă un mare pericol pentru toată civilizația umană. Să nu uităm că Federația Rusă este posesorul unui uriaș potential nucreal. În condițiile când situația politică este destabilizată și diverse grupări politice și militare din Rusia încep să își adjudece dreptul de a conduce situația asta ar însemna că se pierde controlul efectiv asupra armei nucleare”, a declarat Anatol Țăranu.
Revolta mercenarilor din gruparea Wagner, de săptămâna trecută, arată punctele slabe ale Kremlinului, a subliniat politologul român Radu Carp. Expertul a mai declarat că există speculații că ar exista în Duma de stat a Federației Ruse un proiect de lege în care s-ar discuta statutul acestei armate private.
„Nu există un plan privind unitățile Wagner în afară de faptul că ele s-au întors în Ucraina. Nu știm exact sub comanda cui și dacă Prigojin mai exercită comanda asupra acestor turupe de la distanță. Există speculații precum că ar exista un proiect de lege care ar fi discutat în Dumă, referitor la statutul acestei armate private. Rebeliunea denotă fisuri foarte mari la nivelul structurilor de forță. Mă refer la servicii secrete și armată”, a punctat Radu Carp.
Amintim că, sâmbătă, Rusia a fost zguduită de o răscoală militară, când șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat că unități ale grupului au început un "marș al dreptății" spre Moscova pentru a schimba conducerea militară a țării, avându-i în vedere pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, pe care i-a acuzat că au sacrificat mii de bărbați ruși în Ucraina.
Evgheni Prigojin și Kremlinul au anunțat brusc sâmbătă seară sfârșitul rebeliunii și retragerea progresivă a trupelor Wagner la bazele lor temporare din Ucraina, în urma unei înțelegeri la care a contribuit și președintele belarus Aleksandr Lukașenko. Șeful mercenarilor ruși din grupul Wagner, Evgheni Prigojin, face în continuare obiectul unei anchete penale a Serviciului Federal de Securitate (FSB), în pofida asigurărilor Kremlinului că omul de afaceri nu va fi urmărit penal și se va afla în exil în Belarus, a relatat luni cotidianul Kommersant.