OPCOM va deschide o filială în Republica Moldova. Parlicov: „Datorită experienței OPCOM, deja anul viitor vom avea o bursă de energie funcțională”
Operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România (OPCOM) va deschide o filială în Republica Moldova, a anunțat ministrul Energiei, Victor Parlicov. Datorită experienței OPCOM, deja anul viitor vom avea o bursă de energie funcțională, a mai precizat ministrul. Organizarea piețelor centralizate de energie electrică a fost unul dintre subiectele discutate la Reuniunea Grupului de lucru Moldova-România din domeniul energiei.
La întâlnire, care a avut loc pe platformă parlamentară, a fost anunțat că Operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România (OPCOM) va deschide o filială în Republica Moldova. Acest fapt va accelera liberalizarea pieței autohtone de energie și o va integra în termeni rapizi pe piețele regionale, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
„Mai facem un pas în direcția liberalizări pieței și diversificării surselor de energie electrică și, respectiv, integrare a pieței noastre electrice în piața regională. Noutatea constă în faptul că OPCOM va deschide o filială în Republica Moldova și aduce aici toată expertiza acumulată în ultimii peste 22 de ani de activitate. OPCOM asigură cuplarea piețelor pe termen scurt din România cu cele din țările membre ale UE. Venirea OPCOM în Republica Moldova are mai multe avantaje. Împreună cu România ne vom integra mai ușor în piața comună de energie la nivel european, astfel vom rezolva o bună parte din problemele cu care se confruntă inclusiv producătorii noștri de energie regenerabilă. Problemele vor fi soluționate la noi exact așa cum sunt soluționate pe piețele mature”, a declarat Victor Parlicov.
Ministrul Energiei a mai precizat că la aceeași reuniune s-a convenit ca o parte din stocurile de securitate de gaze ale Republicii Moldova să fie păstrate în România. Totodată, părțile au decis să închidă capitolul datoriilor pentru un contract de livrare a energiei electrice din România în Republica Moldova din anii 1999-2000, datorii care au fost stinse, dar anumite procese tehnice de radiere din registrele contabile nu au fost finalizate.