Discrepanța între pensiile bărbaților și femeilor în Chișinău a fost de peste 30%, în 2022
Pensiile bărbaților au fost cu 30 la sută mai mari față de cele ale femeilor în anul 2022, în municipiul Chișinău, a declarat membra Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Ana Calinici, în cadrul unui eveniment ce sprijină dezvoltarea antreprenoriatului feminin.
Potrivit deputatei, statul trebuie să elaboreze mai multe politici publice țintite spre egalitatea de gen între bărbați și femei. Ana Calinici a mai precizat că în ultimul timp Parlamentul a adoptat mai multe legi în acest sens.
Sprijinirea antreprenoriatului feminin este o prioritate pentru Parlament, a afirmat deputata PAS. Potrivit acesteia, din cauza grijilor casnice, 84 de mii de femei din Republica Moldova nu au astăzi un loc de muncă. În același timp, 100 de mii de locuri de muncă sunt vacante.
„La nivelul municipiului Chișinău, discrepanța între pensiile bărbaților și femeilor este de 30,7%, date din 2022. Asta se datorează plății de remunerare pentru aceeași muncă de fapt. Prin inițiativa „Plată egală pentru muncă egală” am prevăzut ca întreprinderile mari și mijlocii să informeze periodic angajații despre nivelul salarizării în funcție de gen. Angajatorii vor transmite autorităților anual informații despre remunerația medie bazată pe gen și funcția. Roadele acestei inițiative le așteptăm cred că la anul viitor, pentru că raportarea se face anual”, a declarat deputata.
Ana Calinici a mai precizat că în ultimul timp Parlamentul a votat mai multe legi pentru a încuraja angajarea femeilor în câmpul muncii: posibilitatea partajării concediului de îngrijire al copiilor între mame și tați, adoptarea programului flexibil de muncă, posibilitatea de a lucra de acasă, crearea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor sub 3 ani.
Precizăm că, datele statistice atestă că femeile au câștigat în anul 2021, în medie, cu 13,6 % mai puțin decât bărbații.