La Bruxelles începe un summit de două zile al UE: Războiul din Ucraina și securitatea economică - pe agendă
La Bruxelles începe summitul de două zile al Uniunii Europene, care are pe agendă numeroase probleme, precum și un moment de bilanț la trecerea de la președinția suedeză a Consiliului European la cea spaniolă, potrivit Rador.
Printre temele reuniunii, la care participă și președintele României, Klaus Iohannis, sunt situația războiului din Ucraina și ajutorul dat Kievului în fața Rusiei invadatoare, securitatea economică și fenomenul migrației.
Consiliul va începe cu o discuție cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, pe problema Ucrainei, a livrărilor de armament, precum și despre summitul Alianței de la Vilnius. Discuția vine și pe fondul insurecției Wagner, iar statele NATO și cele comunitare coroborează informații pentru o evaluare cât mai bună.
Președintele Ucrainei va avea și el o intervenție. Legat de acest subiect, însă nu în aceeași zi, statele membre vor vedea care sunt pașii făcuți sau de făcut pentru industria europeană de armament, care este stadiul contractelor comune și cum arată livrările către Ucraina. Ultima cifră vehiculată era 250.000 de obuze livrate.
Va urma o discuție cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, pe dosare aflate în lucru. Unul extrem de complicat este legea restaurării naturii, dar și pachete ce vizează economia, competitivitatea, digitalizarea sau securitatea.
În tandem cu aceste discuții va fi subiectul revenirii la practicile de bună guvernanță, ceea ce înseamnă, pentru România, spre exemplu, deficit bugetar de sub 3%, accent pe investiții, revigorare PNRR, fiscalitate precaută și eliminarea ajutorului pentru facturi. Iar dacă ajungem la bugetare, Comisia tocmai a cerut un plus de 66 de miliarde de euro pentru o economie curată, pentru Ucraina și pentru migrație, ca parte a cadrului bugetar multianual.