Revista presei internaționale: Soarta liderului Wagner; Revoltele din Franța
Soarta de mai departe a liderului Wagner, Evgheni Prigojin, revoltele izbucnite în Franța și lupta jurnaliștilor polonezi pentru libertatea de exprimare sunt printre highlighturile marilor publicații din lume. Detalii aflăm din revista presei internaționale pregătită de Mariana Colun.
Presa internațională este în continuare cu ochii pe Rusia, dar și pe soarta lui Evgheni Prigojin. Liderul mercenarilor Wagner a sosit în Belarus, punând capăt speculațiilor cu privire la locul unde se află, după ce a anulat o revoltă care a marcat o provocare dramatică la adresa președintelui Vladimir Putin. New York Times analizează ce s-ar putea afla în spatele negocierilor purtate de Prigojin cu președintele belarus. Comentatorii cotidianului american mai reflectă asupra probabilității ca liderul rus să fie părăsit acum de partenerii săi, cel mai influent fiind președintele Chinei, Xi Jinping.
„Eșecul liderului rus de a adopta o atitudine dură față de mercenarii Wagner care au pornit insurecția militară sau de a-i pedepsi pe cei implicați în revoltă afectează imaginea cultivată de Kremlin că Putin controlează întotdeauna evenimentele.” Este opinia lui Dmitri Alperovitch, un analist de politică externă care conduce grupul de reflecție Silverado Policy Accelerator, exprimată într-un comentariu pentru Washington Post.
Politologi din România, citați de Hotnews, analizează de ce mai are nevoie Putin de Prigojin, evocând câteva elemente ale rețelei liderului Wagner din Africa, pornind de la trei aspecte: importanța strategică a Africii pentru Rusia, rețeaua ilicită din Africa și modelul Republicii Centrafricane, stat capturat de Wagner.
Experții consultați de DW au explicat cu ce probleme s-ar putea confrunta Belarus după ce Alexander Lukașenko i-a lăsat pe Evgheni Prigojin și pe militanții Wagner să intre în țară.
BBC publică un reportaj din timpul revoltelor izbucnite în suburbiile Parisului, miercuri seară, după ce un adolescent de 17 ani a fost ucis de către poliție. „Protestatarii au construit baricade, au aruncat petarde în ofițerii de poliție și au incendiat zeci de mașini, în timp ce poliția a răspuns cu gaze lacrimogene”, titrează BBC.
Presa independentă din Polonia se opune presiunii partidului de guvernământ. Redactorii-șefi ai peste 40 de publicații independente din Polonia au semnat o scrisoare deschisă în care afirmă că se vor opune încercărilor partidului de guvernământ Lege și Justiție de a influența politicile lor editoriale. Redactorul șef al Wirtualna Polska a scris că, atunci când publicația sa a început să publice articole de investigație despre partidul de guvernământ, o companie de stat a vrut să cumpere portalul, iar șeful unei instituții de stat a recomandat care jurnaliști ar trebui concediați și cine ar trebui să fie angajat în locul lor.
France 24 privește atent una dintre cele mai mari adunări religioase din lume pelerinajul Hajj, care are loc săptămâna aceasta în Arabia Saudită, cu aproximativ 2 milioane de musulmani la Mecca și la Muntele Arafat. Hajj-ul din acest an ar putea fi cel mai mare înregistrat vreodată, potrivit oficialilor, după câțiva ani de absență în timpul pandemiei de Covid-19, notează jurnaliștii.
Încheiem revista presei internaționale cu o știre din turism. Euronews publică un top al orașelor europene cu populație în scădere, care oferă stimulente generoase în numerar noilor rezidenți.