Politic

Un grup de inițiativă a depus actele la CEC pentru organizarea unui referendum consultativ republican. Precizările CEC

Un grup de inițiativă a depus astăzi la Comisia Electorală Centrală actele pentru a fi înregistrat în vederea colectării semnăturilor pentru organizarea unui referendum consultativ cu privire la direcția de integrare externă a țării și statutul de neutralitate. Comisia Electorală Centrală urmează să examineze cererea, dar experții precizează că ultimul cuvânt îl are Parlamentul.

Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a declarat că toate chestiunile majore trebuie să fie consultate cu poporul, pentru că aceasta este cea mai mare putere decizională.

„Referendumul este calea supremă, a democrației atunci când este vorba de consolidarea statului de drept și al viitorului țării noastre. Cele două întrebări care vor fi supuse spre vot poporului Republicii Moldova sunt următoarele: Susțineți continuarea proceselor de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană? Și a doua: Susțineți menținerea pe viitor a statutului de neutralitate a Republicii Moldova? “, a declarat Dinu Țurcanu.

CEC are la dispoziție 15 zile pentru a examina cererea din partea acestui grup de inițiativă, a precizat pentru postul nostru de radio secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandr Berlinschi.

„Într-adevăr astăzi a fost depusă o cerere din partea unui grup de cetățeni. Urmează să examinăm cererea depusă inclusiv cu acele materiale aferente. Conform Codului Electoral, noi avem la dispoziție 15 zile pentru a examinarea documentele depuse, și în dependență de actele care sunt acolo, urmează comisia să ia o decizie”, a precizat Alexandr Berlinschi.

În cazul în care CEC va da undă verde grupului de inițiativă, ultimul cuvânt îl va avea Parlamentul Republicii Moldova, care va decide aprobarea sau respingerea cererea, a menționat pentru Radio Moldova, analistul politic Igor Boțan.

„Dacă grupul de inițiativă reușește să strângă semnături, CEC trebuie să le valideze și să transmită documentele Parlamentului. Legislativul va decide dacă e oportun organizarea acestui referendum sau nu. Parlamentul Republicii Moldova, la un moment dat, în urma unui sondaj bine făcut, ar putea ajunge la concluzia că majoritatea cetățenilor chiar vor integrarea europeană, sondajele de opinie arată acest lucru”, a afirmat Igor Boțan.

Amintim că fostul partid Șor, a cerut inițierea unui referendum republican consultativ pentru determinarea vectorului extern al Republicii Moldova și în timpul protestelor antiguvernamentale pe care le-a organizat în municipiile Bălți, Orhei și Comrat.

Acțiunile au avut loc concomitent cu Adunarea Națională „Moldova Europeană”, convocată de Președinta Maia Sandu pe 21 mai, la care peste 75 de mii de cetățeni s-au pronunțat în favoarea vectorului european al Republicii Moldova.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult