Există riscul potențial de infectare a animalelor cu pestă porcină: ANSA are mai multe recomandări
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor informează despre riscul potențial de infectare cu pestă porcină, provocat de cerealele contaminate de mistreți. În prezent nu este atestat niciun focar de infecție, însă pericolul persistă în această perioadă a anului, de aceea agenția are mai multe recomandări pentru populație.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă fermierii să nu hrănească animalele cu cereale proaspăt recoltate, deoarece acestea ar putea fi contaminate cu pestă porcină, transmisă de la mistreți.
Șefa Direcției Sănătate și Bunăstarea Animalelor din cadrul ANSA, Cristina Sîrbu, recomandă ca cerealele să fie depozitate mai întâi pentru o perioadă de cel puțin două luni, și numai după aceasta să fie folosite drept hrană pentru animale.
„Se recomandă depozitarea acestor cereale minim 30-60 de zile, un termen care, conform indicațiilor științifice și experților Organizației Mondiale a Sănătății, este necesar depozitării ca acest virus să poată fi eliminat”, a declarat Cristina Sîrbu.
ANSA mai precizează că pesta porcină este un virus inofensiv pentru oameni și afectează doar porcii. Ultimul focar pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrat la începutul lunii mai, în Gordineștii Noi, raionul Edineț.
ANSA solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii sau pieirii porcilor. De asemenea, oamenii sunt îndemnați să raporteze despre cadavrele de mistreți, atunci când le depistează, pentru acesta urmând să primească și o recompensă de 50 de euro.