Reuniunea Consiliului European // Charles Michel: UE și NATO lucrează împreună pentru a consolida capacitățile de apărare în Europa
Războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina și impactul asupra Uniunii Europene este un subiect important pe agenda Reuniunii Consiliului European, eveniment care se desfășoară astăzi și mâine la Bruxelles. Uniunea Europeană și NATO lucrează împreună pentru a consolida capacitățile de apărare în Europa, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel. La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat că Alianța Nord-Atlantică este alături de Ucraina și va continua să-i ofere sprijin.
Agenda inițială a reuniunii de vară a Consiliului European includea examinarea perspectivei de aderare a Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei și țărilor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană, dar, din cauza rebeliunii din Federația Rusă, se discută, întâi de toate, despre situația regională, precum și despre sprijinul continuu pentru Ucraina.
După declanșarea războiului, NATO și UE au devenit mai apropiate pe mai multe dimensiuni, a declarat șeful Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
„Avem un grup operativ împreună cu Comisia Europeană, sprijinit și de serviciile europene de acțiune externă. Ne conjugăm eforturile pentru a proteja toate tipurile de infrastructură critică, inclusiv cea energetică și de transport. Un exemplu de cooperare eficientă între NATO și UE este Kosovo. Eforturile europene, diplomatice și prezența noastră militară, contribuie la detensionarea situației”, a declarat Jens Stoltenberg.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că Ucraina este în prim-planul agendei reuniunii. Se va discuta, inclusiv, despre sprijinul care îi va fi oferit.
„Uniunea Europeană și NATO împărtășesc aceleași valori și se completează reciproc în susținerea Ucrainei. Este foarte important acest lucru. Și la această reuniune Ucraina va fi un subiect important pe agendă, la fel ca și cel privind consolidarea capacităților de apărare”, a menționat Charles Michel.
La rândul său, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că „un Putin slăbit reprezintă un pericol mai mare”, citează Agerpres.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că rebeliunea grupului Wagner a arătat că există „fisuri adânci” în sistemul creat de Putin și că acest fapt „va avea consecințe pentru Uniunea Europeană”. Este important ca Uniunea Europeană să sporească sprijinul pentru Ucraina, pentru capacitatea sa militară și ajutorul financiar, a pledat Ursula von der Leyen la sosirea la Bruxelles.
Precizăm că la Reuniunea liderilor europeni de la Bruxelles, din 29-30 iunie, în formatul Consiliului European, este planificată și o intervenție prin videoconferință a președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.