Doctorul familiei// Ce este inteligența artificială și cum este utilizată
Inteligența artificială devine tot mai aplicată în medicină. Potrivit unui nou studiu, inteligența artificială a fost aplicată cu success în examinarea investigațiilor neurologice. Despre ce analiză este vorba aflați de la Pavel Cepraga.
Electroencefalograma sau prescurtat EEG este o metoda care investighează activitatea electrică a creierului. Pe suprafața capului se montează electrozi ce captează impulsurile celulelor nervoase, iar undele se transmit unui computer ce analizează datele obținute.
Această analiză este indicată în diagnosticarea stărilor de epilepsie, în urma traumelor, infecțiilor, sau pierderilor de conștiință. Conform unei echipe de cercetători din Danemarca, a fost dezvoltat un sistem de inteligență artificială pentru a analiza electroencefalograme. SCORE-AI este tehnologia care face distincția între înregistrările EEG anormale și normale și clasifică înregistrările neregulate în categorii specifice.
Categoriile au inclus anomalii ce caracterizează epilepsia. Pentru a antrena sistemul de inteligență artificală, au fost utilizate 30,490 de electroencefalograme, iar rezultatele oferite de tehnologie au fost comparate cu cele a 17 neurologi implicați în experiment.
Rezultatele cercetării au evidențiat că modelul de inteligență artificială interpretează EEG-urile cu o acuratețe aproape perfectă.
„SCORE-AI poate fi folosit în locul experților din zonele defavorizate, unde lipsește expertiza, sau pentru a ajuta medicii să preselecteze înregistrările în zonele în care volumul de muncă este mare - cu toții putem beneficia de AI”, menționeză Sándor Beniczky, medicul danez implicat în proiect.