Economic

Veaceslav Ioniță: „În urma amalgamării localităților numărul funcționarilor, la o mie de locuitori, va scădea cu 50%”

În cazul amalgamării, numărul funcționarilor, la o mie de locuitori, va scădea cu 50 la sută, a declarat expertul în politici economice Veaceslav Ioniță. Analistul economic mai afirmă că scăderea numărului populației este o presiune administrativă. Cu cât primăria este mai mică cu atât presiunea financiară și administrativă este mai mare și banii se cheltuie pentru întreținerea aparatului administrativ și nu se fac investiții în localitate.

Amalgamarea este un proces extrem de necesar Republicii Moldova. Oameni în țară nu mai sunt, autoritățile locale nu au pe cine conduce. Astfel, în curând, în satele mici vor fi mai mulți funcționari decât locuitori, susține expertul în politici economice Veaceslav Ioniță.

„Dacă va avea loc amalgamarea, în cazul primăriilor mici, economiile financiare pot ajunge la 300%. Banii care se vor economisi, dacă toate primăriile vor participa la amalgamare, sunt estimate la 500 de milioane de lei anual, iar Guvernul propune să mai aloce altele 250 de milioane de lei. Noi am propus ca banii care se vor economisi să fie lăsați la nivel local. Primăriile pot face majorări de salarii și da sporuri la angajații ca să fie menținuți să nu plece. Dacă are loc amalgamarea între 2-3 primării mici, unde acum se angajează pe jumătate de normă salarială, după proces, un funcționar va putea fi angajat cu normă deplină. Banii obținuți în urma amalgamării va permite majorarea de două-trei ori a investițiilor locale”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Analistul economic precizează că în prezent, primăriile mici sunt nevoite să cheltuie propriile resurse pentru întreținerea aparatului administrativ, cu mult mai mult de cât cheltuie pentru treburile din sat, precizează analistul economic.

Expertul susține că circa 60% din primăriile din Republica Moldova au venituri pe cap de locuitor de la 17 la 29 de lei. Veaceslav Ioniță estimează că în Republica Moldova sunt 10-15 orașe care au o situație bună, sunt circa 30 de sate care au bunăstare bună și marea lor majoritate sunt în municipiul Chișinău. Restul 850 de primării sunt într-o stare dezastruoasă.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult