Doctorul familiei// Prevenirea și controlul diabetului zaharat
Anual, circa 11 mii de persoane sunt diagnosticate cu diabet în Republica Moldova. Maladia poate determina decesul prematur, iar complicațiile bolii scad calitatea și durata vieții. Ce recomandări au specialiștii din medicină pentru controlul acestei afecțiuni vă spune Pavel Cepraga.
Diabetul zaharat este caracterizat de niveluri înalte ale glicemiei, adică a zahărului în sânge. Glicemia este influențată de mai mulți factori – activitatea fizică, alimentația, genetica și vârsta.
Ce pot face persoanele ce suferă de diabet pentru a controla afecțiunea vă spune Natalia Porcereanu, medic endocrinolog, SCR „Timofei Moșneaga”.
„Diabetul zaharat este o patologie cronică, nu dispare dar este posibilă o compensare glicemică. Terapia se selectează individual, fiecare pacient având o schemă terapeutică individualizată ținând cont de anumite particularități ale evoluției bolii sau particularități ce țin de comorbidități sau stilul de viață. Este foarte importantă monitorizarea regulată a glicemiilor atât înainte de masă cât și după”, afirmă Natalia Porcereanu.
Pacienții ar trebui să fie responsabili și să mențină un regim alimentar echilibrat, dar și orele de somn respectate, un regim de activitate fizică adaptat posibilităților pacientului.
Toate aceste componente sunt parte din rețeta succesului în tratamentul diabetului zaharat.