BNS: În 2022, cel mai mult au crescut prețurile la electricitate, cărbuni și gaze naturale
În anul 2022 veniturile lunare ale populației au constituit, în medie, 4252 de lei de persoană, în creștere cu 21% față de anul precedent. Veniturile persoanelor care locuiesc la oraș au fost mai mari în medie cu 1826 de lei, sau de 1,5 ori comparativ cu cele din mediul rural, arată datele Biroului Național de Statistică. Totodată, anul trecut cel mai mult au crescut prețurile la electricitate, cărbuni, gaze naturale, transportul de pasageri, dar și la fructe, legume și materialele de construcție.
Anul trecut, principala sursă de venit a populației a fost salariul, care reprezintă 50%, urmat prestațiile sociale, 20 la stută. Totodată, 12% din veniturile moldovenilor au fost asigurate de transferurile din afara țării.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, anul trecut o persoană a cheltuit în medie peste 3700 de lei, sau cu 22% mai mult, comparativ cu anul 2021. Cheltuielile de consum sunt puternic influențate de mărimea gospodăriilor, arată datele statistice.
Astfel, în gospodăriile cu o singură persoană cheltuielile medii lunare pentru o persoană sunt de 1,7 ori mai mari decât în cele în care sunt 5 și mai multe persoane. Totodată, familiile numeroase alocă cei mai mulți bani pentru alimente.
Biroul Național de Statistică mai precizează mărfurile și serviciile care s-au scumpit cel mai mult în anul 2022 cumulativ, de la începutul anului. Astfel, cu peste 200% au crescut prețurile la electricitate, cărbune, brichete și peleți din biomasă. Cu aproximativ 60 la sută a fost majorat prețul la ouă, legume și zahăr. Totodată, prețul fructelor s-a majorat cu aproximativ 50 la sută, iar la pâinea din făină de grâu a crescut cu 30%.
Amintim că, inflația la sfârșitul anului trecut a constituit 30,2%, inclusiv la produse alimentare de aproximativ 32 la sută. Banca Națională a Moldovei prognozează că în 2023 rata inflației medii anuale va fi de 13,3 la sută, iar anul viitor va scădea până la 5 procente.