Social

Vor fi adoptate sancțiuni mai dure pentru cei care produc zgomot în timpul nopții. Precizările MAI și reacția cetățenilor

Agenții economici care fac zgomot în timpul nopții, pe lângă amendă, vor fi privați de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la un an, potrivit unui proiect de lege inițiat de Ministerul Afacerilor Interne în comun cu Procuratura Generală. În același timp, vor fi înăsprite amenzile și pentru persoanele fizice. Cetățenii salută această inițiativă și cer măsuri mai ferme, care le-ar asigura liniștea în orele de noapte.

Ministerul Afacerilor Interne în comun cu Procuratura Generală au anunțat despre inițierea unui proiect de hotărâre de Guvern, care ar prevedea sancțiuni mai dure pentru cei care fac zgomot pe timpul nopții. În acest sens, va fi elaborat și un proiect de lege pentru modificarea Codului contravențional. Potrivit autorităților, în acest fel vor fi create mecanisme de prevenire și combatere a activităților care afectează liniștea pe timp de noapte, de la ora 22:00 până la ora 7:00 dimineața.

Ofițerul principal al Direcției politici în domeniul ordinii și securității publice, combaterii criminalității a Ministerului Afacerilor Interne, Ana-Maria Chepestru, a declarat pentru Radio Moldova că cetățenii au sesizat instituția cu privire la zgomotul provocat de cântatul cu voce ridicată, semnalizarea acustică, utilizarea dispozitivelor audiovizuale la un nivel de intensitate sonoră deranjant, precum și alte acțiuni similare.

Astfel, pe lângă impunerea de amenzi persoanelor fizice și juridice, agenților economici li se vor aplica o sancțiune adițională, și anume, privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de până la un an.

“S-au acutizat apelurile la 112 referitor la încălcarea ordinii publice. Este vorba de locurile de agrement care au terase. Din acest motiv noi am intervenit cu acest proiect și am hotărât să înăsprim legislația. Nu am propus o amendă mai mare, ci doar am inclus o nouă sancțiune – privarea dreptului de a exercita o anumite formă de activitate de la un termen de 3 luni până la un an”, a menționat Ana-Maria Chepestru.

Majoritatea cetățenilor salută aceasta inițiativă a autorităților. Aceștia se plâng că se confruntă cu diverse cazuri, când liniștea din timpul nopții este perturbată și cer să fie luate măsuri adecvate.

„Sper că va fi mai înăsprită legea, locuiesc lângă un restaurant și acolo mereu muzica e foarte tare“; „Vecinii uneori pot să-și permită după ora 23 00 să pună muzică tare“; „Sunt de acord cu aceasta, iată noaptea cum stau cu fereastra deschisă se aude gălăgie“; „Avem foarte mari probleme cu lătratul câinilor, sper să fie luate măsuri în acest sens“, spun oamenii.

Codul contravențional în vigoare prevede, pentru tulburarea liniștii în timpul nopții, doar amendă până la 18 unități convenționale, echivalentul a 900 de lei, în cazul persoanei fizice, și amendă până la 4500 lei pentru persoanele juridice.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult