Politic

Mircea Geoană reiterează sprijinul NATO pentru R. Moldova. Igor Grosu: „O țară neutră are nevoie de un sistem de apărare puternic”

O țară neutră are nevoie de un sistem de apărare puternic, iar invazia Rusiei în Ucraina a demonstrat acest lucru încă o dată, a declarat președintele Parlamentului Igor Grosu într-o conferință de presă comună, susținută, la Bruxelles, cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Înaltul oficial al Alianței a remarcat că NATO susține ferm dreptul Republica Moldova de a-și decide propriul viitor fără interferență externă și în deplin pentru neutralitatea constituțională a statului.

nato.int
Sursa: nato.int

Rusia a intensificat atacurile hibride la adresa țării noastre. În acest context, autoritățile moldovenești, depun eforturi pentru a spori reziliența țării în ceea ce privește securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de dezinformare, a mai subliniat Igor Grosu.

„Prin dezvoltarea țării noastre contribuim și la securitatea în regiune, de aceea avem nevoie în continuare de tot sprijinul și toată expertiza din partea NATO, pentru a menține pacea în țara noastră și a ne întări capacitatea de apărare. Suntem determinați să consolidăm acest parteneriat istoric cu NATO. Moldova are nevoie de prieteni puternici în aceste timpuri și vă asigurăm că suntem un partener serios, pentru că vorbim în primul rând despre securitatea și siguranța cetățenilor Republicii Moldova și a întregului continent”, a declarat Igor Grosu.

Șeful Legislativului a mai remarcat că în ultimul an cooperarea dintre Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică s-au intensificat.

Totodată, Mircea Geoană a salutat eforturile Republicii Moldova de întărire a securității naționale precum și contribuția la securitatea euro-atlantică.

„Aliații NATO susțin integrarea europeană a Republicii Moldova, este cheia unui viitor prosper și mai stabil pentru cetățenii moldoveni. Republica Moldova se poate baza pe susținerea NATO”.

Mircea Geoană a mai spus „că așteaptă cu nerăbdare să-l primească pe ministrul de externe Nicu Popescu la Summit-ul NATO de la Vilnius de săptămâna viitoare”.

Menționăm că pe lângă statele membre, NATO are și un Parteneriat pentru Pace (PfP), care a fost introdus în ianuarie 1994. În prezent, din acest parteneriat fac parte 20 de țări, inclusiv Republica Moldova. Scopul principal al Parteneriatului este de a întări stabilitatea și securitatea din întreaga Europă. Acest lucru este posibil datorită unui Document Cadru semnat între statele partenere și NATO.

Republica Moldova cooperează cu NATO nu doar pe segmente legate de activitate militară, iar suportul pe care îl primim în baza acestui parteneriat ne ajută să facem față amenințărilor externe și celor interne. Este important de accentuat că NATO oferă sprijin pentru reforma armatei naționale, pentru consolidarea integrității Republicii Moldova. Mai exact, vorbim despre acțiuni ce vin să elimine corupția din sectorul securității.

NATO oferă sprijin autorităților publice locale. De exemplu, s-a oferit suport pentru distrugerea pesticidelor rămase pe teritoriul țării încă de pe vremea URSS. De asemenea, Alianța a oferit ajutor umanitar în contextul pandemiei de coronavirus și sprijin sectorului de știință din Moldova. Acest lucru se întâmplă prin facilitarea cooperărilor experților locali cu cei internaționali.

Totodată, aici aducem drept exemplu și deschiderea unui laborator de securitate cibernetică în incita UniverisItății Tehnice a Moldovei, precum și deschiderea unui astfel de centru în cadrul Ministerului Apărării.

Deși R. Moldova nu este membră a NATO, ea cooperează cu organizația și contribuie la forța de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult