Politic

Expert român: Ucraina nu va primi invitația de a se alătura Alianței Nord-Atlantice la Summitul de la Vilnius

Crearea unui nou Consiliu NATO-Ucraina la Summitul Alianței de la Vilnius, din 11-12 iulie, unde Ucraina va discuta de la egal la egal cu aliații NATO, argumentează importanța care i se acordă Ucrainei în această perioadă dificilă, a precizat pentru Radio Moldova, comentatorul politic de la București, Laurențiu Pleșca. Expertul susține că Ucraina nu va primi invitația la Vilnius de a deveni membră NATO, dar acest lucru ar putea să se întâmple după încheierea războiului.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, încă anul trecut a solicitat aderarea la NATO, dar liderii Alianței nu au răspuns la acest demers. Deocamdată, solidaritatea aliaților cu Ucraina se axează pe sprijin financiar și militar, deși unele țări, în special, din vecinătatea Ucrainei, sunt mai deschise față de aderarea acesteia la NATO, a precizat Laurențiu Pleșca.

„Toate statele NATO au recunoscut că Ucraina nu se va alătura Alianței Nord-Atlantice. Totuși, aliații NATO, din punctul meu de vedere nu sunt pe aceeași pagină cu privire la ceea ce pot oferi Ucrainei la acest Summit la Vilnius, pentru că avem niște aliați care sunt mai precauți, inclusiv Statele Unite, Germania, și țări din sudul Europei, pentru că se feresc, să repete, de exemplu, Declarația de la București din 2008 în care Ucrainei și Georgiei li s-a oferit o aderare fără mai mulți pași de urmat, dar Rusia a atacat Georgia și a instigat mai multe conflicte înghețate”.

Expertul de la București a mai menționat că, pe parcursul războiului declanșat de Rusia, Ucraina și-a demonstrat capacitățile militare. Astfel, ar fi un partener important în cadrul Alianței, în special pe Flancul Estic.

Precizăm că la reuniunea în format restrâns de la Haga privind Summitul NATO de la Vilnius, președintele României, Klaus Iohannis, și-a exprimat speranța ca liderii statelor din Alianța Nord Atlantică să menționeze Republica Moldova în documentul final. Aceasta presupune sprijin pentru depășirea crizelor generate de războiul din țara vecină.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult