Economic

În mai puțin de doi ani, UE a alocat peste un miliard de euro Republicii Moldova

Uniunea Europeană este hotărâtă să continue consolidarea rezilienței Republicii Moldova, inclusiv în ceea ce privește securitatea energetică, amplificarea cooperării în domeniul securității și al apărării și sprijinirea reformelor. Din octombrie 2021, UE a pus la dispoziția țării noastre resurse financiare în valoare de 1,2 miliarde de euro. Acestea au fost direcționate pentru susținerea investițiilor în sectorul economic și consolidarea securității energetice.

Cele mai multe resurse, peste 400 de milioane de euro, au fost alocate prin intermediul Planului Economic de Investiții, iar aproximativ 300 de milioane de euro sub formă de asistență micro-financiară. Alte 240 de milioane de euro au constituit sprijinul bugetar pentru energie și măsuri de eficiență energetică, iar 15 milioane de euro - pentru susținerea grupurilor vulnerabile. În prezent, Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova asistență macrofinanciară în valoare de 295 de milioane de euro.

În cadrul pachetului financiar anunțat de președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen în noiembrie anul trecut, a fost prevăzut un sprijin bugetar de 105 milioane de euro pentru 2023. Totodată, UE își propune să aloce până la 1,6 miliarde de euro în investiții publice și private.

De asemenea, instituțiile europene sprijină țara noastră în consolidarea securității cibernetice și lupta împotriva dezinformării, precum și acordarea a 8 milioane de euro pentru refugiații ucraineni. În același timp, sunt prevăzute aproximativ 90 de milioane de euro prin intermediul Facilității Europene pentru Pace, care permite o mai bună protecție a civililor în situații de criză și de urgență.

Totodată, Uniunea Europeană a oferit 30 de milioane de euro pentru gestionarea frontierelor și ajutorul pentru cetățenii ucraineni care sosesc în Republica Moldova.

Amintim că, la sfârșitul lunii mai, UE a lansat o misiune civilă în țara noastră scopul căreia este să consolideze rezistența sectorului de securitate și să facă față atacurilor cibernetice.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult