Social

Proiectul legii privind Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării - trimis Parlamentului

Proiectul de lege privind crearea unei instituții care va lupta cu dezinformarea, inițiat la propunerea șefei statului Maia Sandu, a fost expediat Parlamentului pentru examinare și adoptare. Noua instituție se va numi, conform proiectului de lege – Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Potrivit anunțului emis de Președinție, proiectul de lege a fost îmbunătățit cu sugestii din partea societății civile, instituțiilor mass-media, autorităților și instituțiilor publice, precum și ale partenerilor internaționali de cooperare și dezvoltare.

După finalizarea consultărilor publice, proiectul de lege, care prevede crearea unei instituții ce urmază să lupte cu propaganda și dezinformarea din Republica Moldova, a fost expediat Parlamentului pentru examinare și adoptare.

Astfel, Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării va avea misiunea de a consolida cooperarea între diferite instituții pentru a combate dezinformarea, manipularea informațiilor și ingerințele străine, care prezintă pericol sau pot prejudicia securitatea țării și periclita interesele ei naționale. Potrivit proiectului de lege, noul centru va reduce influența informației rău intenționate asupra proceselor decizionale din Republica Moldova și va dezvolta mijloace de comunicare eficiente între stat și cetățean, pe probleme de politică internă și externă. Totodată, acesta va ajuta la conjugarea eforturilor statului, societății civile, mass-mediei, dar și ale sectorului privat pentru a crește reziliența societății.

Centrul va fi condus de un director, numit în funcție de Parlament, la propunerea Președintelui Republicii Moldova, pe un termen de 5 ani, cu posibilitatea obținerii unui nou mandat. Acesta va fi selectat în bază de concurs public, anunțat și organizat de Președintele Republicii Moldova.

Astfel, persoana care candidează pentru funcția de director al Centrului trebuie să fie cetățean al Republicii Moldova, să dețină o diploma de licență și o experiență de cel puțin 7 ani în domenii cum ar fi comunicare publică, securitate și apărare, administrație publică centrală, relații internaționale și altele conexe. În același timp, candidatul trebuie să aibă o reputație ireproșabilă și să nu ocupe funcții de conducere în vreun partid politic.

Pentru îndeplinirea atribuțiilor ce revin Centrului, în cadrul acestuia se va constitui un Consiliu din 11 membri, dintre care: directorul, câte o persoană desemnată din partea Președintelui, Parlamentului, Cancelariei de Stat, Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Consiliului Audiovizualului, Serviciului de Informații și Securitate și doi reprezentanți din rândul societății civile.

Precizăm că, la sfârșitul lunii mai, președinta Maia Sandu a anunțat crearea în Republica Moldova a Centrului Național de Apărare Informațională ”Patriot”. Rolul principal al instituției, anunțat atunci de șefa statului, era de combatere a propagandei.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult