Social

În perioada secerișului, agricultorii au fost instruiți despre cum să acționeze în caz de incendiu

În perioada secerișului, agricultorii și responsabilii de lanurile cu cereale sunt îndemnați să respecte regulile antiincendiare pentru prevenirea situațiilor de risc. Pompierii au lansat o campanie de prevenire a incendiilor. Potrivit reprezentanților IGSU, în anul 2023 au fost înregistrate 2 incendii pe aceste lanuri. Inspectoratul pentru protecția mediului atinționează cetățenii că persoanele fizice care ard resturile vegetale în câmp deschis riscă o amendă de până la 15 mi de lei.

Serafim Gangan
Sursa: Serafim Gangan

Angajații IGSU au mers în lanurile cu cereale din satul Ghidighici, Municipiul Chișinău, pentru a discuta cu mai mulți agricultori despre măsurile antiincendiare în perioada secerișului. Pompierii le-au împărțit fermierilor mai multe pliante informative și i-au consultat cum să se folosească de stingătoare. Potrivit reprezentantului IGSU, Vasile Gașpar agricultorii trebuie să-și doteze tehnica agricolă cu instalații parascântei, iar cei care lucrează în câmp nu trebuie să fumeze în lanurile cu grâu sau orz.

„Admiterea la acțiune de recoltare doar a tehnici agricole, care au trecut o testare și care sunt apte din punct de vedere tehnic pentru acțiunile date. Toți angajații sunt necesar de a fi instruiți. Lanurile agricole care sunt mai voluminoase estenecesar de a fi delimitate în fâșii și care nu depășesc 30 de hectare, iar delimentarea se fectuează din fâșii de protecție arate o lățime nu mai mică de 4 metri”, a declarat Vasile Gașpar.

Proprietarul unui lan de grâu din Ghidighici , Dumitru Stratan, a precizat că toți angajații firmei agricole pe care o reprezintă au fost instruiți despre cum să acționeze în caz de incendiu. Potrivit agricultorului, tote unitățile de tehnică sunt dotate cu stingătoare, iar în lanul cu grâu se află o cisternă cu apă.

„Toți membrii echipei au fost instruiți în caz de incendi. Au fost atenționați cum să se comporte în caz de incendiu. În primul rând apelăm serviciu 112. Combina este dotată cu stingătoare, găleată, apă, ladă cu nisip”, sune agricultorul.

Potrivit Inspectoratului pentru protecția mediului, persoanele fizice care ard resturile vegetale în câmp deschis riscă o amendă de la 10 până la 15 mii de lei, iar cele juridice riscă să achite până la 40 de mii de lei. Anul trecut au fost înregistrate 15 cazuri de incendii în lanurile cu cereale, iar de la începutul anului 2023 până în prezent pompierii au înregistrat 2 cazuri.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult