„Vagoanele durerii”- expoziție în PMAN, în memoria deportărilor staliniste
Două vagoane asemănătoare celor în care au fost deportați mii de oameni în noaptea de 5 spre 6 iulie au fost instalate în Piața Marii Adunări Naționale. În interiorul lor sunt expuse obiecte ce au aparținut celor strămutați cu forța de la vetrele lor, inclusiv documente de arhivă și fotografii. Evenimentul este organizat sub egida Guvernului Republicii Moldova, relatează Moldova 1.
Primii vizitatori ai muzeului improvizat în vagoane priveau cu interes documentele de arhivă și fotografiile oferite de Agenția Națională a Arhivelor, dar și obiecte ale celor deportați care se păstrează la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.
Georgeta Ureche, fostă deportată, povestește că părinții ei au fost deportați în 1949, ea s-a născut în 1951 în regiunea Kurgan.
„Când văd vagoanele acestea, îmi amintesc despre povestirile tatălui meu și ale mamei mele. În aceste vagoane oamenii erau înfometați, mureau de sete, afară erau plus 35 și în vagon erau plus 45.”
„Mă iau fiorii că sora bunicii mele, Anastasia, și Vasile Ciorbă au plecat cu patru copii, mă trec fiorii când mă gândesc ce au suferit acei bătrâni, acei copii care mulți nu s-au mai întors”, spune pensionara Sofia Gorgoja.
„Mătușa mea a fost deportată cu cinci copii. Noi aici stăm câteva persoane și deja suntem transpirați, dai cu copii mici, cu toată averea lor, duși la mii de kilometri!...”, conchide Alexandru Gurduza, pensionar.
La cea de-a 75-a aniversare de la cel de-al doilea val al deportărilor urmează să venim cu fapte concrete, consideră ministrul Culturi, Sergiu Prodan.
„Iată asemenea vagoane eu cred că trebuie instalate nu doar în fața Guvernului, dar în fiecare sat, în fiecare localitate, în fața primăriei, școlii, casei de cultură, trebuie să existe un asemenea vagon. Dacă noi n-o să ne asumăm această istorie și această memorie, atunci ceea prin ce au trecut părinții și buneii noștri a fost în zadar.”
„Felicitări celor care au venit cu această idee, aceste lucruri trebuie multiplicate. Să organizăm caravane, expoziții, cu implicarea istoricilor, a martorilor. E foarte importantă memoria lor, din prima sursă”, afirmă Igor Grosu, președintele Parlamentului.
De două ori pe zi, vizitatorii au posibilitatea să vizioneze în acest spațiu documentarul Leontinei Vatamanu „Siberia din oase”. „Vagoanele durerii” vor fi deschise pentru vizitatori doar până duminică, de la ora 8 dimineața până la 22.00.