Corespondența de la Sofia // Kievul și Sofia au semnat două memorandumuri de o importanță strategică
Ucraina și Bulgaria au semnat joi două memorandumuri de o importanță strategică pentru statul care se confruntă cu invazia rusă, dar și pentru regiune, în cadrul unei vizite oficiale a președintelui Volodimir Zelenski la Sofia. Este vorba despre „Declarația comună a Republicii Bulgaria și a Ucrainei privind integrarea euro-atlantică a Ucrainei”, dar și un Memorandum privind cooperarea în domeniul energetic. Cu detalii de la Sofia, corespondentul nostru Alina Zlatov.
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenschi a ajuns în Sofia ieri în jurul orei 12.00 cu avionul guvernului bulgar, care decolase cu o oră mai devreme din Chișinău, aceasta fiind prima vizită a oficialului în Bulgaria după începutul războiului din Ucraina.
Deși la începutul invaziei ruse, Bulgaria a oferit Ucrainei mai mult echipament militar, ca urmare a instabilității politice din Bulgaria, guvernul interimar a limitat puternic tipurile de armament care pot fi exportate, punând accent în mare parte pe ajutorul umanitar. Însă după alegerile parlamentare din aprilie curent și formarea noului cabinet de miniștri, poziția Sofiei s-a schimbat, iar președinele ucrainean a fost invitat la mai multe întrevederi cu oficiali bulgari.
Astfel, Volodimir Zelenschi a avut întâlniri cu prim-ministrul Nikolai Denkov, viceprim-ministrul Maria Gabriel, și alți lideri politici, inclusiv președintele bulgar Rumen Radev.
Principalele subiecte discutate la Sofia - sprijinul în domeniul apărării, „integrarea euro-atlantică a Ucrainei”, summitul NATO
Principalele subiecte de discuție au fost sprijinul în domeniul apărării, „integrarea euro-atlantică a Ucrainei”, summitul NATO de săptămâna viitoare de la Violnoius, garanțiile de securitate și implementarea „formulei păcii”.
Sofia și Kiev au semnat și două acorduri: Declarația comună privind integrarea euro-atlantică a Ucrainei, legată de declarația adoptată de autoritățile bulgare, de susținere a drumului euro-atlantic al Ucrainei, dar și un Memorandum privind cooperarea în domeniul energetic.
Negocierile au fost productive în special în ceea ce privește securitatea, a menționat Volodimir Zelenski, menționând că țara sa se bazează pe continuarea cooperării cu Bulgaria.
„Astăzi am convenit să intensificăm semnificativ cooperarea în sectorul apărării. Am discutat în detaliu despre apărarea și asistența pe care Bulgaria le oferă țării noastre. Ne bazăm pe această cooperare, care ne-a ajutat deja să protejăm mulți oameni. Acesta este un pachet pentru apărare, nu pentru ofensivă. Vom continua discuțiile, în special despre tratamentul și reabilitarea soldaților ucraineni, dar și pregătirea personalului medical militar în Bulgaria. Am solicitat Bulgariei să participe la reconstrucția Ucrainei. Ucraina nu va uita niciodată că într-un moment atât de dificil ați fost alături de noi”, a menționat Zelenski.
Prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov l-a asigurat pe președintele ucrainean că locul Ucrainei este în NATO și UE, iar Bulgaria sprijină acest lucru.
Kievul și Sofia discută despre posibilitatea utilizării de către Ucraina a doua reactoare nucleare de la Belene, Bulgaria
Totodată, Premierul Denkov a mai declarat că au început discuții, pe care le-a calificat drept „serioase”, despre vânzarea utilajului de la Centrala atomică bulgară „Belene”, care include și două reactoare nucleare ce pot fi utilizate în Ucraina.
„Am început discuții serioase despre utilizarea reactoarelor de la Centrala atomică Belene de către una dintre centralele din Ucraina. Acesta este doar începutul negocierilor, sunt mulți parametri tehnici, financiari și economici de discutat. Conversația se referă în esență la echipamentul mare care ar putea fi folosit în Ucraina”, a spus Denkov.
Menționăm că parlamentul bulgar a aprobat deja inițierea negocierilor cu Ucraina pentru vânzarea tuturor echipamentelor disponibile de la Centrala Belene la un preț de aproximativ 600 de milioane de euro (cât a plătit „compania electrică națională” bulgară către compania rusă „Atomstroyexport” pentru producția a două reactoare, generatoare de abur și alte echipamente pentru așa-numita insulă nucleară). În același timp, Comisia Europeană a anunțat că potențiala înțelegere pentru reactoare ar putea fi finanțată din bani europeni, pe care Bruxelles-ul îi oferă Kievului.
Rusia, nemulțumită de vizita președintelui Volodimir Zelenski la Sofia
Ucraina încearcă să implice cât mai multe țări în conflictul dintre Moscova și Kiev, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a mai subliniat că va urma o discuție în acest sens cu reprezentanții Bulgariei. Liderii de la Sofia nu au răspuns deocamdată acestor declarații. Totuși în cadrul vizitei de ieri, Președintele bulgar Rumen Radev și-a manifestat dezacordul în ceea ce ține de exportul munițiilor către Ucraina din rezervele armatei bulgare, explicând că forțele de apărare ale Bulgariei nu ar trebui să slăbească, în condițiile unui mediu de securitate destul de alarmant. Pe de altă parte, ministrul Apărării, Todor Tagarev a declarat recent într-un interviu pentru presa ucraineană că Bulgaria a livrat loturi importante de asistență militară Ucrainei, iar livrările vor continua, deoarece, potrivit oficialului, „este clar cine este agresorul și cine este jertfa agresiunii”.
După discuțiile de la Sofia, Volodimir Zelenski a întreprins o vizită la Praga, unde a discutat cu omologul său ceh, Petr Pavel, iar astăzi ar urma să se întâlnească la Istanbul cu președintele Turciei Recep Erdogan.