Economic

Raport FAO: Prețurile la cereale și uleiuri vegetale au ajuns la cel mai redus nivel din ultimii peste doi ani

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a scăzut în iunie la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, în urma ieftinirii uleiurilor vegetale, zahărului, cerealelor și lactatelor, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. Totodată, luna trecută, prețul la cereale a înregistrat un declin de 2%, potrivit instituției.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație, publică lunar Indicele prețurilor la alimente (Food Price Index), care măsoară schimbările înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.

În iunie, valoarea Indicelui prețurilor la alimente este cel mai redus, înregistrat de FAO după aprilie 2021 și face ca indicele general să fie cu 23% sub maximul istoric atins în martie 2022, imediat după invazia rusă în Ucraina.

Prețul la cereale a înregistrat un declin de 2 la sută în iunie, cu ieftiniri atestate și la porumb, orz, sorg, grâu și orez. De asemenea, prețul la uleiurile vegetale a scăzut cu 2,4% în iunie, comparativ cu luna precedentă, atingând cel mai redus nivel din noiembrie 2020, în urma declinului la uleiul de palmier și cel de floarea soarelui, care a compensat creșterea prețului la uleiurile de rapiță și de soia.

Și prețul mondial al zahărului calculat de FAO a scăzut cu 3,2% în iunie, comparativ cu luna precedentă, pentru prima dată după patru luni de creștere consecutivă, în urma progreselor privind recolta din Brazilia și a cererii reduse de importuri.

În cazul lactatelor, s-a înregistrat o scădere de 0,8% în iunie, față de luna precedentă, iar prețul la carne nu s-a modificat.

Separat, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație a dat publicității un nou raport cu privire la cererea și oferta de cereale. FAO prognozează că, în 2023, producția mondială de cereale ar urma să fie de aproximativ 3 miliarde de tone, în creștere cu 1,1% comparativ cu cea din 2022.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult