Regional

Mai multe terenuri agricole din țară au fost invadate de lăcuste. Agricultorii sunt îngrjorați de roada ce urmează să o recolteze

Mai multe terenuri agricole din raionul Sîngerei au fost invadate de lăcuste. În urma investigațiilor de laborator s-a constatat că este vorba de lăcusta italiană, care în perioada invaziilor pot distruge culturile aproape în întregime, lăsând intacte numai tulpinile ce sunt mai groase și tari. Informația a fost confirmată pentru Radio Moldova de către reprezentantul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Valentin Gurău. În același timp, agricultorii spun că nu au mai avut de-a face cu astfel de dăunători, iar această invazie le-a afectat bugetul.

ANSA
Sursa: ANSA

Peste 100 de hectare de terenuri agricole au fost invadate de lăcuste în raionul Sîngerei. Insectele au apărut săptămâna trecută, a menționat pentru postul nostru de radio, unul dintre agricultorii care au avut de suferit în urma invaziei de lăcuste, Serghei Marandici. Fermierul a reușit să găsească insecticidul potrivit pentru a-și salva roada. Pentru a-și proteja cele 57 de hectare de floarea soarelui, a cheltuit peste 30 de mii de lei.

„Noi am prelucrat terenul, fâșiile forestiere și câmpul. Totodată, am prelucrat și câmpul vecinului unde sunt în jur de 48 de metri de porumb și practic situația s-a stabilizat. Și da, în câmpul vecinului situația rămâne tot așa. Eu nu prea vrea să îl prelucreze. Vecinul are are porumb undeva la 60 de hectare. Noi am depistat vreme, eu cred că lăcusta o mâncat binișor, dar noi am reacționat cum trebuie, nu cred că o să fie prejudiciu mare”, a subliniat Serghei Marandici.

ANSA va întreprinde toate măsurile pentru a stopa extinderea lăcustelor și asupra altor sectoare, a precizat reprezentantul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Valentin Gurău. Totodată, agenția solicită, agricultorilor să supravegheze terenurile cultivate.

„În rezultatul notificării agenții, inspectorii au făcut actul de control și au identificat dăunătorul dat. Au fost date recomandări de tratare a câmpurilor, iar agentul economic a fost foarte receptive și au luat măsurile de rigoare. Cred că o să fie analizate toate cheltuielile, care le-a făcut producătorul. Problema în cauză sper că va fi discutată la comisia ANSA și cheltuielile vor fi suportate din bugetul statului”, a declarat Valentin Gurău.

ANSA mai precizează că acest tip de lăcustă se găsește în Europa de Vest și Asia Centrală și pot fi întâlnite din iulie până în octombrie. Ele se dezvoltă în medii calde și uscate, cu acoperire de vegetație rară, cum ar fi pajiști și stepe stâncoase. Aceasta preferă cerealele, sfecla, trifoiul, floarea-soarelui și altele. Pentru a combate acești dăunători se recomandă efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Potrivit legislației Republicii Moldova în vigoare, responsabili de măsuri fitosanitare de protejare și prevenire a invaziei de insecte sunt operatorii din domeniul agroalimentar și Administrațiile Publice Locale.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult