Aproximativ 20 la sută din bolile diareice acute și hepatita virală A sunt provocate de apa potabilă
Aproximativ 20 la sută din bolile diareice acute și hepatita virală A sunt provocate de apa potabilă consumată preponderent în zonele rurale. Datele sunt prezentate de Ministerul Sănătății, care a elaborat un Regulament sanitar privind supravegherea și monitorizarea calității apei potabile. Medicii susțin că cei mai expuși pericolului de îmbolnăvire sunt copiii. Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, cetățenii trebuie să consume apă potabilă din surse sigure.
În Republica Moldova anual se înregistrează aproximativ 20 de mii de cazuri de boli diareice acute, inclusiv Hepatita Virală A. Totodată au fost confirmate 10 decese în rândul copiilor sub vârsta de 5 ani, potrivit unui raport al Ministerului Sănătății. Din cauza contaminării apei potabile cu nitrați, în perioada anilor 2017-2021, la nivel național au fost raportate 34 de cazuri de intoxicații acute cu nitrați, dintre care 3 decese.
Reprezentantul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Tudor Puiu, a menționat pentru Radio Moldova că în cazurile de contaminare a apei potabile cu nitrați cei mai vulnerabili sunt copii. Medicul le recomandă cetățenilor să consume apă din surse sigure, iar deținătorii de fântâni să le curețe și dezinfecteze.
„Apa poluată ne pune în pericol starea noastră de sănătate. Cetățenii nu au dreptul să arunce deșeuri lichide sau solide în apropierea râurilor sau fântânilor. Populația trebuie să se informeze care este calitatea apei, iar această informție trebuie să o ofere primarii din sate sau agenții economici. Administrația publică locală trebuie să instaleze panori informative pe fântânile care sunt poluate. În cazurile de contaminare a apei potabile cu nitrați cei mai vulnerabili sunt copii, iar uneori aceștia mor. Fântâinile din sate trebuiesc curățate și dezinfectate”, a precizat medicul Tudor Puiu.
Potrivit datelor disponibile din 2021, ponderea neconformității apei din apeductele urbane alimentate din sursele de suprafață constituie 8,6%, iar la parametri microbiologici 6,3%. Totodată, 90% dintre sonde arteziene investigate sunt neconforme cerințelor legislative.
Precizăm că proiectul actului normativ este elaborat de către Ministerul Sănătății de comun cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, și are drept scop prevenirea bolilor condiționate de consumul de apă potabilă contaminată.