Președintele României Klaus Iohannis va participa la Summitul NATO de la Vilnius. Oficialul va reitera susținerea „robustă” pentru Republica Moldova
Președintele Klaus Iohannis participă, marți și miercuri, la Summitul NATO de la Vilnius, Republica Lituania. Administrația Prezidențială a informat vineri că, la summit, care are loc într-un moment critic pentru securitatea euroatlantică, în al doilea an de la începerea agresiunii ruse asupra Ucrainei, liderii aliați vor evalua implementarea deciziilor adoptate la reuniunea de la Madrid din 2022, când a fost adoptat și Conceptul Strategic în vigoare, cu accent pe consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare, transmite Agerpres. Un obiectiv important vizează și sprijinul politic și practic pentru Ucraina, precum și realizarea de progrese concrete în direcția aderării sale la Alianță.
Potrivit Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis va sublinia importanța fundamentală a continuării implementării deciziilor de la Madrid privind consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic. În același timp, Liderul de la București, va reitera susținerea robustă pentru Ucraina și Republica Moldova.
"Președintele Klaus Iohannis va puncta importanța deciziilor reuniunii aliate în ceea ce privește adoptarea unui pachet de întărire a posturii aliate pe Flancul Estic, pe termen lung, în măsură să ofere țării noastre un grad superior de securitate și apărare. De asemenea, șeful statului va reitera susținerea robustă pentru Ucraina, inclusiv în ceea ce privește concretizarea aderării sale la NATO, precum și pentru partenerii cei mai vulnerabili, în special Republica Moldova. În cadrul summitului, președintele României va susține reflectarea, în documentele și deciziile aliate ce vor fi adoptate, a importanței regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică", potrivit administrației Președintelui României.
Potrivit unor surse oficiale, "deciziile adoptate la Vilnius va asigura României un nivel superior de protecție și apărare, vor ancora solid statul român în arhitectura de descurajare și apărare Aliată și vor demonstra concret caracterul de regiune de importanță strategică pentru Alianță al Mării Negre".
În seria rezultatelor la Summitul NATO se înscrie și faptul că, în premieră, în comunicatul reuniunii, sunt apreciate eforturile Republicii Moldova pe drumul integrării europene. Și tot în premieră, un ministru din Republica Moldova este invitat să participe la sesiunea ministerială din cadrul unui Summit al Alianței. În relația cu Ucraina, Summitul va consfinți două rezultate cheie, respectiv un pachet politic consistent care va ancora această țară în procesul de aderare euroatlantică și va contribui la integrarea sa politică în Alianța Nord-Atlantică, respectiv un angajament aliat de menținere a sprijinului practic consolidat pe termen lung.
Precizăm că Summitul de la Vilnius este primul la care Finlanda participă în calitate de membru. De asemenea reuniunea va valida și dimensiunea globală a Alianței prin participarea liderilor Japoniei, Coreei de Sud, Australiei și Noii Zeelande.